Finansije

Novim Zakonom o planiranju i izgradnji poboljšava se biznis ambijent u CG

Danas je u Ministarstvu održivog razvoja i turizma održan sastanak na temu Nacrta Zakona o planiranju i izgradnji sa predstavnicima Montenegro biznis alijanse (MBA), Savjeta stranih investitora i Unije poslodavaca.
Novim Zakonom o planiranju i izgradnji poboljšava se biznis ambijent u CG
Portal AnalitikaIzvor

Tokom sastanka, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović istakao je da će izrada svakog plana omogućavati formiranje radnog tima, u čijem će sastavu biti eksperti, te predstavnici lokalnih uprava i  dodao da će u procesu planiranja moći da učestvuju sve zainteresovane strane.

Prema njegovim riječima, svaki novi plan trebalo bi da bude rezultat interakcije države, lokalne uprave i eksperata. „U okviru ovog zakonskog rješenja postoji nekoliko ciljeva koje želimo da postignemo, a najznačajniji su bolji i kvalitetniji planski dokumenti, poboljšanje sistema te mogućnost utvrđivanja odgovornosti na svakom koraku.

Svakako, država je ta koja treba da planira prostor a da obradu vrši iz aspekta razvojne politike“, kazao je ministar Radulović. Iako se ukidaju građevinska i upotrebna dozvola kao upravni akti, saopštio je on, uvodi se prijava radova sa dokumentacijom propisanom zakonom kao uslovom za građenje. 

Ministar Radulović je tokom sastanka prisutnima detaljnije pojasnio određena rješenja Nacrta Zakona o planiranju i izgradnji i saslušao njihove sugestije.

Prisutni su, između ostalog, izrazili interesovanje i za pitanje komunalnog opremanja, o čemu je ministar Radulović informisao da će troškovi komunalija biti u skladu sa realnim troškovima komunalnog opremanja.

Takođe, iz Montenegro biznis alijanse izrazili su podršku konceptu ovog zakonskog rješenja te naveli da se njime poboljšava biznis ambijent u Crnoj Gori.

Budući da je u toku izrada podzakonskih akata te komentara na Zakon, ministar Radulović je uputio poziv svim prisutnim da do 12. juna, odnosno kraja programa Javne rasprave, u pisanoj formi dostave sve svoje sugestije, komentare i predloge koji će unaprijediti tekst Zakona.

Portal Analitika