Kultura

Film o Laibach-u u Sjevernoj Koreji otvara 8. Underhill Fest

Film „Dan oslobođenja“ o nastupu u Sjevernoj Koreji jednog od najpoznatijih rok bendova regiona, grupe Laibach, otvoriće ovogodišnji 8. Underhill Fest, najavili su danas organizatori ove manifestacije.
Film o Laibach-u u Sjevernoj Koreji otvara 8. Underhill Fest
Portal AnalitikaIzvor

Projekcija filma čiju režiju potpisuju Morten Travik i Ugis Olte biće u srijedu priređena u Vojnom objektu Zagorič, u Ulici II crnogorskog bataljona, od 20 sati i 30 minuta.

Najavljući ovogodišnji izbor od 24 filma koji će biti prikazivani na ovoj lokaciji, te u Biblioteci „Radosav Ljumović“, selektor Vuk Perović je potcrtao značaj prisustva mladih dokumentarista iz Srbije i Hrvatske, ali i svih autora sa kojima će publika moći gotovo svakodnevno da razgovara nakon projekcija.

- I ove godine program je podijeljen u tri kategorije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku. Pored ostalog, publika će biti u prilici da pogleda pobjednika ovogodišnjeg festivala Sundance, dokumentarac „Posljednji ljudi u Alepu“ samo pet mjeseci nakon što je prikazan u SAD – precizirao je on, te istakao nastavak povezivanja aktuelnih i budućih dokumentarista kroz industrijsku sekciju.

Sekretarka za sport i kulturu Glavnog grada, Nela Savković-Vukčević smatra veoma značajnim da se ovakav festival nalazi u okviru programa Podgoričkog ljeta.

- Posebno cijenim Underhill Fest jer je spoj znanja i hrabrosti. Kako biste gledali dokumentarce, potrebni su određeno predznanje i već izgrađen stav. Zato je važno da postoje ovakvi entuzijasti koji su spremni da pokrenu ovakav festival. Sve to nam treba, jer je ovakav film ovdje oduvijek gledan i stvaran. Underhill Fest je nastavak našeg svjetskog nasljeđa dokumentarista iz Crne Gore koji su dobitnici brojnih nagrada – navela je ona.

0506uhfest1

Tročlani žiri činiće naš mladi reditelj Pavle Simonović, video autorka Biljana Tutorov, te rediteljka i producentkinja Morana Komljenović.

- Underhill Fest iz godine u godinu povećava broj filmova i njihov kvalitet, pa je osmo izdanje dokaz već ozbiljne tradicije. Crnogorski reditelji oduvijek su se najbolje predstavljali kao odlični dokumentaristi – da pomenemo samo Živka Nikolića. Uz to, u Crnoj Gori mladi vole da gleaju dokumentarne filmove, uprkos težnji lakoj zabavi koja je svuda oko nas – kazao je Simonović.

PR festivala Miroslav Minić naveo je kako će i ove godine biti organizovana Dokuškola - edukativni program namijenjen srednjoškolcima, koje će pohađati po deset učenika podgoričke i danilovgradske gimnazije. Predavač će biti beogradski dokumentarista Rajko Petrović.

Podsjetio je i na prošlogodišnji početak saradnje sa NVO Centar za ženska prava, kroz odabrane naslove koji će ovog puta biti prikazani od 12. do 14. juna, te bazar „Noise In Fashion“ majci i torbi koje su radile žene i djeca žrtve porodičnog nasilja.

Predstavnik ove nevladine organizacije, Marko Jusić, dodao je da će – uz pomoć Fondacije „Petrović Njegoš“ te Fakultet vizuelnih umjetnosti biti organizovana i radionica za autorke dokumentarnih filmova – RAD, a izbor tri najbolja kandidata koji će je pohađati biće uskoro poznat. Svoje znanje prenosiće im Biljana Tutorov, Jelena Maksimović i Lejla Dedić.

K.J.

Foto: Underhill/D. Ševaljević

Portal Analitika