Društvo

Za bolji kvalitet vazduha i zaštitu zdravlja - kampanja ''Ugasi motor''

Danas, na Svjetski dan zaštite životne sredine Program Ujedinjenih nacija za razvoj i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, u cilju unapređenja ekološke, ekonomske i društvene odgovornosti počinju kampanju Ugasi motor.
Za bolji kvalitet vazduha i zaštitu zdravlja - kampanja ''Ugasi motor''
Portal AnalitikaIzvor

Ugasi motor je zajednička inicijativa da se smanje nepotrebne emisije štetnih gasova iz automobila kada vozilo nije u pokretu. Kampanjom ministarstvo informiše javnost o negativnim uticajima izduvnih gasova iz automobila na životnu sredinu i zdravlje kao i akcijama koje se mogu preduzeti kako bi se ublažili ti učinci.

Kampanja Ugasi motor realizuje se u saradnji sa Ministarstvom pomorstva i saobraćaja, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Institutom za javno zdravlje i Crnogorskim Telekom. 
Kampanjom je predviđeno:

• Postavljanje znakova protiv praznog hoda automobila ispred škola u Podgorici - u prvoj fazi kampanje; Postavljanje znakova na benzinskim pumpama i parkinzima i svim drugim mjestima gdje vozila mogu biti u stanju mirovanja; Organizovanje predavanja u saradnji sa timom UNDP-a na temu klimatskih promjena u određenom broju osnovnih škola i distribucija informativnih flajera; MUP Crne Gore će prilikom registracije vozila svim vlasnicima uz dokumenta i tablice podijeliti i PVC naljepnicu za automobil čijim lijepljenjem direktno podržavate kampanju; Granična policija će turistima prilikom ulaska u Crnu Goru, tokom redovne pasoške kontrole podijeliti i informativne flajere vezano za kampanju; Društveni medijski postovi kako bi pojedincima i kompanijama preporučilo kako da se uključe u kampanju i poboljšaju kvalitet vazduha u svakodnevnom životu; Crnogorski Telekom će svojim postpaid korisnicima poslati SMS sledeće sadržine: Danas je Svjetski dan zaštite životne sredine. Ugasi motor dok čekaš u automobilu. Čuvajmo zdravlje, zaštitimo prirodu! 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, rad motora u praznom hodu šteti zdravlju. Udisanje štetnih gasova iz automobila izaziva astmu, alergije, druge respiratorne probleme i kardiovaskularna oboljenja. Emisije štetnih gasova su prisutne i opasne po zdravlje čak i kada ih ne vidimo golim okom. Djeca su posebno osjetljiva na zagađenja iz vazduha, jer dišu brže i inhaliraju 50% više vazduha po kilogramu tjelesne težine od odraslih - poručuje se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma.

ugasi-motor-2

Da li znate?

Često paljenje i gašenje vozila neće oštetiti motor. Naprotiv, prazan hod može oštetiti motor jer motor tada ne radi na optimalnoj radnoj temperaturi; Neprekidan rad motora vozila emituje 20 puta više zagađenja od vozila koje ide 50km na sat; Prazan hod motora duže od 10 sekundi, troši više goriva nego što je potrebno za ponovno pokretanje motora; Najbolji način da zagrijete vaše vozilo je da ga vozite; Vozila koja provedu u praznom hodu više od 10 min. dnevno potroše više od 110 litara goriva godišne; Neprekidan rad motora vozila emituje toksine, gasove i čestice (,,čađ") u vazduh, doprinoseći stvaranju izmaglice, kisjele kiše i klimatskim promjenama; Na svaka 4 litra potrošenog goriva proizvede se više od 9kg gasova sa efektom staklene bašte.

''Prazan hod motora je problem koji šteti našem zdravlju i okolini, a uz to troši gorivo i novac. Zakonska zabrana praznog hoda motora ima globalno rastući trend. U većini zemalja svijeta uvedena je na dobrovoljnoj osnovi, dok su u sve većem broju zemalja predviđene i visoke novčane kazne (Velika Britanija). Kampanja Ugasi motor koja je u Crnoj Gori prvi put realizovana 2015. godine, poziva pojedince i porodice da pokažu svoju predanost zaštiti djece i zajednice od štetnih emisija iz vozila tako što će dobrovoljno isključivati motor dok vozilo nije u pokretu i podstaći svoje prijatelje da eliminišu nepotrebna zagađenja'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika