Region

Iza ubistva dječaka (3) u Puli krije se priča o maloljetničkoj prostituciji?

Trogodišnjeg Denisa, državljanina BiH, ubile su u Puli njegova majka Kjara Pašić, i 14-godišnjakinja, štićenica Doma za vaspitanje djece i mladih u Puli, koja je odatle pobjegla nekoliko dana prije tragedije.
Iza ubistva dječaka (3) u Puli krije se priča o maloljetničkoj prostituciji?
Portal AnalitikaIzvor

Kada je maloljetnica, koja je uz Kiaru osumnjičena za ubistvo njenog trogodišnjeg sina Denisa, nedavno pobjegla iz Doma za vaspitanje djece i mladih u Puli, policija je bila obaviještena o tome. Takođe, upozoreni su na niz problema, pa i taj da su neke djevojčice, štićenice tog doma, možda uvučene u pakao prostitucije, pišu hrvatski mediji.

Dva ili tri dana prije tragedije u kojoj je ubijeno dijete, policajci su napravili raciju u jednom pulskom kafiću, nedaleko od Kjarinog stana, u kome se okupljaju maloljetnice, ali i elitna klijentela, među kojima su navodno i neki političari.

Tokom racije nisu našli maloljetnicu odbjeglu iz doma i nikoga nisu priveli pa sve upućuje na to da su, svojim postupanjem, samo upozorili aktere upletene u ovu mračnu, pulsku priču.

- Iako konkretnih dokaza za sada nema, u Puli je javna tajna da postoji mreža prostitucije u koju su uvučene i maloljetnice. Policija je upozorena i na to da su djevojčice iz doma aktivne na Fejbuku, po raznim grupama u kojima muškarci traže mlade djevojke, ali niko ništa ne preduzima kako bi se to zamršeno klupko rasplelo. Smatram, stoga, da je i nakon nedavnog tragičnog događaja, koji je potresao regiju, Dom za vaspitanje djece i mladih u Puli i dalje tempirana bomba koja u svakom trenutku može eksplodirati i odnijeti nove žrtve, upozorava Mirjana Galo, poslanik Županijske skupštine Istarske županije i predsjednica Udruženja za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda - HOMO Pula, piše Avaz.

Prema nekim tvrdnjama, Kjara Rojnić je, upravo kako bi prikrila prostituciju i izmislila priču da joj je 14-godišnjakinja iz Doma za vaspitanje djece i mladih Pula polusestra koja će čuvati malog Denisa.

Podsjećanja radi, policija sumnjiči 32-godišnjakinju i maloljetnicu da su se dogovorile kako će usmrtiti trogodišnje dijete, što su i učinile 23. maja u večernjim satima, u stanu u Ulici Akvilejski prilaz.

Deset dana prije toga 14-godišnjakinja je prijavila seksualno zlostavljanje u domu Policijskoj upravi istarskoj, na nagovor jedne Puljanke kojoj se obratila za pomoć. Nakon ispitivanja je vraćena u dom, gdje je sve porekla. Maloljetnica je nakon toga pobjegla iz doma 16. maja. Komšije su posvedočili da je baš nekako u to vrijeme Kiara često dolazila u stan u društvu nepoznate maloljetnice. Tvrdila je da joj djevojka pomaže oko čuvanja djeteta.

Iz Doma vape da im se pomogne

I dok se u slučaju smrti malog Denisa loptica krivice konstantno prebacuje s institucije na instituciju, aktivistkinja Galo smatra da je velike propuste napravila i policija koja je, kako tvrdi, na vrijeme bila obaviještena i o odbegloj maloljetnici, koja je kasnije osumnjičena za ubistvo, ali i upozorena na čitav niz drugih problema u pulskom “Sivom domu”.

- Policija je sve znala, obavijestili su ih radnici doma, da su na vrijeme izvukli odbjeglu maloljetnicu u koja je pobjegla iz doma i premjestili ju, ili da su bar pratili njeno kretanje, možda bi nesretno trogodišnje dijete danas bilo živo. Užasno me, stoga, ljuti to što se u ovoj tragičnoj priči nigdje ne spominje krivica policije te ću, kao ću tražiti da se ispita i njihova odgovornost, a potegnuću ponovo i pitanje rada Centra za socijalnu zašitu koji već dugi niz godina radi vrlo aljkavo. Treba napraviti čistku u Centru, ali i stisnuti policiju koja nije odradila svoj posao. Radnici Doma za vaspitanje djece i mladih u Puli, mogli su napraviti više, ali njihova je krivica u ovom slučaju minimalna jer su odradili sve što su po zakonu trebali – kazala je Galo.

- Ti su ljudi u domu, u radu s četrdesetak maloljetnika, doslovno prepušteni sami sebi. Dom ima toliko malo kapaciteta da me direktor čak molio da, kao nevladina organizacija, dođemo i pomognemo im u radu s djecom - upozorila je Mirjana Galo. (blic)

Portal Analitika