Društvo

Eksperti EU stižu u CG

U Crnoj Gori će tokom sedmice boraviti ekspertska misija Evropske unije (EU) koja će obaviti uvid u rad Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).
Eksperti EU stižu u CG
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ministarstva evropskih poslova saopšteno je da će eksperti iz Slovenije i Letonije, tokom boravka do petka, održati sastanke s predstavnicima pregovaračkog tima za poglavlje 23, ASK-a i Državne revizorske institucije. 

Navodi se da će na sastancima biti razmijenjene informacije o konkretnim pitanjima koja se tiču funkcionisanja zakonodavnog i institucionalnog okvira u oblasti prevencije korupcije, o kapacitetima Agencije i početnim rezultatima u njenom radu.

“Posjeta eksperata je prilika da crnogorske institucije na terenu pokažu Evropskoj komisiji i državama članicama rezultate u ovoj oblasti, s obzirom na činjenicu da je ASK osnovan u januaru 2016. godine”, kazali su iz Ministarstva evropskih poslova.

Kako su ocijenili, razmjena mišljenja i izvještaji eksperata poslužiće crnogorskim organima za postizanje što boljih rezultata u oblasti vladavine prava.

Posjete ekspertskih misija dio su novog pristupa u pregovorima s EU i predstavljaju redovni mehanizam kojim Evropska komisija procjenjuje stanje u poglavlju 23-Pravosuđe i temeljna prava.

Portal Analitika