Društvo

O prirodi Crne Gore na www.prirodazaljude.org

Naš region je širom svijeta poznat po izuzetnim prirodnim vrijednostima, no mi sami često te vrijednosti ne primjećujemo, kazali su iz sekretarijata "Parkova Dinarida". Iz tog razloga je kažu Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) pokrenula internet stranicu prirodazaljude.org koja na jednom mjestu ističe vrijednosti prirode, a predstavljena je povodom Dana zaštite životne sredine koji se danas obilježava.
O prirodi Crne Gore  na www.prirodazaljude.org
Portal AnalitikaIzvor

"Stranica donosi pregled vrijednosti prirode Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine kroz vrijednosti vode, šume, mora i drugih ekosistema bez kojih život na Zemlji ne bi bio moguć. Želimo ohrabriti političare da prilikom donošenja odluka razmišljaju i o prirodi, a ne samo o profitu. Poslovni sektor, s druge strane, treba poslovati održivo i vratiti prirodi ono što od nje uzima", ističe urednica stranice Kasandra-Zorica Ivanić iz WWF Adrije.

Iz "Parkova Dinarida" napominju da se Stranica temelji na podacima, pričama i primjerima dobrih praksi kako koristiti prirodne vrijednosti na održiv način i tako doprinijeti ekonomskom i društvenom razvoju Crne Gore.

"WWF podstiče sve ljubitelje prirode da aktivno učestvuju u donošenju odluka vezanih uz prirodnih vrijednosti njihove okoline, a neke ideje kako to učiniti mogu se pronaći na ovoj stranici",navodi se u saopštenju.

Kako su saopštili, podaci objavljeni na prirodazaljude.org temelje se na analizi procjene dobrobiti zaštićenih područja (PA-BAT) koju je WWF sproveo u 58 parkova našeg regionaa, a među njima je i svih pet nacionalnih parkova Crne Gore.

"Zaključak je da crnogorska zaštićena područja ostvaruju prihod od turizma i vode, dok lokalna zajednica ima dobrobiti od zaposlenja u parku i zelenih poslova poput proizvodnje meda i skupljanja bobičastog voća i pečurki", navodi se u saopštenju.

Preporuka WWF-a je da lokalna zajednica i uprave parkova blisko sarađuju što se vidi i kroz projekt "Posmatranje medvjeda" u Nacionalnom parku Biogradska gora, koji se provodi u saradnji s mrežom zaštićenih područja Parkovi Dinarida.

Stranica prirodazaljude.org ostvarena je kroz WWF-ov program "Zaštićena područja za prirodu i ljude", a do kraja godine bit će ispunjena podacima o vrijednostima prirode za sve zemlje regiona.

Portal Analitika