Društvo

JANOVIĆ JOKIĆU: Naša fotografija neće kao „Naš Aleksa“ završiti na autobusu

Ministar sporta Nikola Janović odgovorio je predsjedniku opštine Kotor Vladimiru Jokiću. Polemika je počela prije nekoliko dana kada je Jokić odbio da sarađuje sa Ministarstvom sporta. Odgovor objavljujemo integralno.
JANOVIĆ JOKIĆU: Naša fotografija neće kao „Naš Aleksa“ završiti na autobusu
Portal AnalitikaIzvor

 Poštovani predsjedniče Opštine Kotor gosp. Jokiću, Ponovo kasnite sa odgovorom. Mada priznajem popravljate prolazno vrijeme. Umjesto tri mjeseca, Vaš odgovor ovoga puta stiže nakon gotovo tri dana.

Vidite da ipak razgovaramo, jedino mi je žao što to činimo putem medija, a zna se da je Vladi i Lokalnim samoupravama mjesto za stolom, naročito kada na dnevni red dodju budžeti Opština za narednu fiskalnu godinu, uključujući i kapitalne projekte. Našli bi na ovom Vašem spisku svega čega ste se latili za ova četiri mjeseca od kada ste na čelu kotorske opštine, dosta zajedničkih tema, pa smo i o njima mogli da porazgovaramo. No, razumijem zašto to „medijski ne eksponirate“, uključujući i razgovore sa upravom VK „Primorac“.

Umjesto da čujete s kakvim se teškoćama suočavaju djeca, njihovi roditelji, treneri, Vi o rješenjima pričate daleko od kamera i fotoaparata. A kako i ne biste kada su ljudi koji već godinama sjede u upravljačkim strukturama kluba, Vaši najbliži saradnici u kabinetu. I apsolutno saosjećam sa Vama što Vam kao ministar sporta nijesam bio potreban u tom naumu, jer nijeste ni Vi meni trebali za sve ono što je Ministarstvo uradilo za ovih 6 mjeseci koliko postoji.

Ni kada smo klubovima i savezima putem konkursa po prvi put dodijeli 4 miliona, mladima 170 hiljada eura. Ne treba nam gospodine Jokiću Vaša pomoć ni u pisanju novog Zakona o sportu, Javni poziv za konsultacije već smo objavili, pripremamo i Nacionalni program razvoja crnogorskog sporta. „Kurtoazno“ slikanje sa ministrom prosvjete uslijedilo je tek nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji kojim ćemo unaprijediti školski sport i samo u ovoj godini opremiti škole sportskom opremom vrijednom 300 hiljada eura. Unaprjedjujemo i sistem registracije klubova. Čudo se nijesmo sreli, jer i mi smo svakodnevno na terenu, gdje kontrolišemo klubove koji žele da se registruju i intezivno provjeravamo krivično- kaznenu evidenciju osnivača klubova i saveza. Privodimo kraju Centralni registar sporta, pišemo novu Uredbu o sportskim naknadama.

 I pored svega ovoga imamo vremena da i sa Vama razgovaramo o saradnji lokalnih zajednica sa Ministarstvom sporta. A Vaša prezauzetost onim što „djelate i radite“, jedino navodi na zaključak da ste se pružili duže od gubera. I zato umjesto što ste navikli da navijate sa tribina, dokažite da ste bolji od prethodne kotorske vlasti i pod hitno pogurajte vašu novoosnovanu Komisiju za praćenje radova, da Direkcija što prije završi rekonstrukciju gradskog bazena i na otvaranju prvi uskočite u njega. Razbistriće Vam se pogled, a i da popravite kondiciju, trebaće vam. Takodje mi je drago što ste navijali za svaki moj potez u bazenu, ali bi mi bilo još draže kada biste ste me uvjerili da ste navijali i za crnogorsku reprezentaciju koju sam predvodio! I potpuno Vas razumijem zašto Vam nije do naše zajedničke fotografije, ali Vas u jedno uvjeravam. Ako se ikada slikamo, ta fotografiija sigurno neće kao „Naš Aleksa“ završiti na autobusu!

Portal Analitika