Društvo

Na penzije se vratilo 340 žena, spremni da ih sve prime nazad

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Dušan Perović kazao je da se do sada oko 340 žena, doskorašnjih korisnica naknada po osnovu rođenja troje i više djece, vratilo na penzije koje su prethodno primale.
Na penzije se vratilo 340 žena, spremni da ih sve prime nazad
Portal AnalitikaIzvor

Spremi vratiti sve žene na penzije

Podsjetimo, Ministarstvo rada i socijalnog staranja u petak je objavilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti koji više ne poznaje naknade za majke troje i više djece. Takođe, uz podršku Vlade u tom resoru formiran je tim koji radi poseban zakon kojim će biti regulisan status majki troje i više djece. Ovim leks specijalisom biće precizirano da korisnice koje su se odrekle penzije u korist naknade budu “vraćene na penzije”.

Kako je istakao Perović, Fond je spreman vratiti pravo na penzije svim ženama koje odustanu od naknada ili ako im se ukinu naknade po osnovu rođenja troje i više djece.

“Mi u Fondu smo spremni da primimo nazad sve žene, koje su nekada primale penzije, a zatim prešle na naknade po osnovu rođenja troje i više djece. Spremni smo i da što prije primijenimo njihovo pravo na prethodno ostvarene penzije. Sjutradan od dana kada im ukinu pravo na nakade, vratićemo ih na penzije”, istakao je Perović u izjavi za Dnevne novine.

Interesovanje

Kako je kazao, interesovanje na “odmrzavanje” penzija u početku je bilo veće, a onda se smanjilo dok su žene čekale ishod cijele priče o odredbama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Za odmrzavanje penzije potrebno je da majka Fondu PIO dostavi dokaz o prestanku prava na dobijanje naknade po osnovu rođenja troje i više djece, nakon čega se podnosi zahtjev za uspostavljanje prava na penziju.

Podsjetimo, 2015. godine počeo je da se primjenjuje Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti, čijim odredbama su propisane naknade za majke troje i više djece u iznosu od 336 eura i 192 eura, kada je penziju zarad tog primanja zamrzla 4.761 žena. Pojedine majke počele su “odmrzavati” penzije nakon izmjena Zakona, odnosno smanjenja naknada na 264 i 144 eura, 17. januara 2017. godine.

 Izvor: Dnevne novine/CdM

Portal Analitika