Društvo

Psi bez doma i utočišta veliki izazov za gotovo sve opštine u Crnoj Gori

Prije dvadesetak godina pucnji iz lovačkog oružja po prigradskim naseljima u organizovanim hajkama na pse lutalice bili su vid „borbe“ protiv problema velikog broja životinja bez pravog doma i utočišta. Ove je metode zamijenila svijest da životinje zaslužuju humani tretman i da se problem rješava na drugi način.
Psi bez doma i utočišta veliki izazov za gotovo sve opštine u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Konstanta za sve to vrijeme je da je glavni problem neodgovoran i nesavjestan odnos vlasnika pasa jer na ulicama su sve brojniji rasni ili takozvani vlasnički psi…

Nikšić u epicentru

Problem pasa lutalica nije ni jednako riješen u svim crnogorskim opštinama, odnosno nemaju svi gradovi zvanične azile sa odgovarajućim kapacitetima. To je na terenu dovelo do bizarne situacije da neke opštine bilježe konstantan priliv napuštenih životinja za koje tvrde da nijesu sa njihove teritorije. S njima onda ni sami ne znaju šta će, jer su u procjepu između broja životinja i neophodnosti da im se pruži humani tretman.

O nikšićkom azilu za pse posljednjih dana saznalo se gotovo sve. Napušteni kućni ljubimci iz dana u dan pristižu u grad, a nadležni ih hvataju i odvoze u Brestice. Aktuelnije je sklonište za pse bez gazde nego ikad, u žiži je interesovanja za veterinare, nevladin sektor, pa inspekcijske službe koje su utvrdile, prije nekolika dana, da se u tom objektu može smjestiti 80 životinja, te da ih je trenutno 50-ak. Utvrđeno je i da je higijena bokseva zadovoljavajuća, da je objekat opremljen posudama za hranjenje, da se vodi evi dencija o prijemu pasa i hranjenju...

 Očigledno, svoj ujdurmi oko azila za pse u Nikšiću kumovali su nemarnost nadležnih i akcija NVO sektora koja je javnosti dočarala horor u Bresticama, a čini se da je istina negdje posrijedi i da se nedovoljno pažnje posvećuje ključnom, odnosno činjenici da neko i odnekle konstantno dovozi pse u grad podno Trebjese, vjerovatno da bi izbjegao sve ove poteškoće i izdatke u svom mjestu.

(Čitajte opširnije u današnjem broju Pobjede)

Portal Analitika