Društvo

Katarina Kendolin: Alijansa će pomoći Crnoj Gori u zaštiti sajber prostora

Crna Gora kao punopravna članica Sjevernoatlantskog saveza dobija pristup svim NATO programima neophodnim za zaštitu i unapređenje sajber prostora, ali da bi mogla da koristi te benefite mora prije svega svoju nacionalnu politiku iz oblasti sajber bezbjednosti da prilagodi kolektivnom sistemu zaštite.
Katarina Kendolin: Alijansa će pomoći Crnoj Gori u zaštiti sajber prostora
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je u razgovoru za Pobjedu ocijenila savjetnica u sektoru NATO-a za nastale bezbjednosne rizike i odbranu od sajber kriminala Katarina Kendolin, dodavši da u tom smislu našu zemlju tek čeka dosta posla.

– Postoje mnoge stvari koje zemlje članice, pa samim tim i Crna Gora, mogu da urade na nacionalnom nivou. Crna Gora mora da usvoji strategiju i akcioni plan za zaštitu sajber prostora. Potrebne su edukacije i obuke kako bi svi na svim nivoima i u svakom trenutku bili svjesni situacije i samim tim znali šta da preduzmu u slučaju potencijalnih napada. Naravno, svi učestvuju i u zajedničkim obukama i sarađuju na nacionalnom, ali i međunarodnom nivou. To su sve stvari koje Crna Gora treba da slijedi – objašnjava Kendolin.

(Čitajte opširnije u današnjem broju Pobjede)

Portal Analitika