Politika

Ranko Đonović: „Rusko pitanje“ ojačalo vlast, oslabilo opoziciju

Sigurno je da se Rusija aktivno miješala, pa time i uticala na ukupnu političku scenu u Crnoj Gori. Time je donekle ojačala i ujedinila postojeću vlast i značajno oslabila ukupnu opoziciju, a naročito onaj dio koji je vidljivo djelovao anticrnogorski, odnosno proruski i prosrpski – kazao je za Pobjedu analitičar Ranko Đonović.
Ranko Đonović: „Rusko pitanje“ ojačalo vlast, oslabilo opoziciju
Portal AnalitikaIzvor

Pokazalo se koliko je odnos prema Rusiji različit u opoziciji. DNP ostala je neshvaćena od dijela građanske opozicije, pa je ta partija došla prvo u sukob, i to saopštenjima, sa Socijaldemokratskom partijom. Iz SDPa Milanu Kneževiću poručeno je da „ako skine naočare za sunce, vidjeće da mu inicijativu nijesu podržali ni u matičnom DF, vjerovatno već nezadovoljni ovakvim izletima lidera“.

Drugačiji odnos prema Rusiji ima i Ura, čiji je predsjednik Dritan Abazović kazao da Knežević treba, umjesto deklaracije, da predloži „neku drugu formu“. Jasan je bio i predsjednik hercegnovskog parlamenta Miloš Bigović, koji je poručio da će se skupštine opštine baviti isključivo lokalnim temama. Đonović kaže da, što se tiče uticaja Rusije u Crnoj Gori, „danas nema nijedne evropske zemlje kojoj to nije jasno“, a kako je kazao, „to znaju i drugi djelovi naše planete“.

On, međutim, očekuje da Rusija „digne ruke“ od crnogorske opozicije.

– Crnogorskoj opoziciji, a naročito pokušajima da se objedini na putu njenog sunovrata, nije ni trebalo pomagati niti odmagati na tom putu, ali ovako je njihov krajnji cilj samo ubrzan. Ubrzo će i sama Rusija od takve opozicije dići ruke i shvatiti da je to promašeni politički projekat i potvrdiće im se izreka nastala na ovim prostorima - što se krivo rodi, vrijeme ne ispravi, a ja bih tome dodao - već dodatno iskrivi – kazao je Đonović.

Prema njegovim riječima, interesantno je kako je dio crnogorske opozicije koji se predstavljao građanskim, a kako je kazao, nekad je to izvjesno i bio, nije uočio da pregovori i jedinstveno djelovanje sa retrogradnim ostatkom opozicije može, osim državi Crnoj Gori, i njima nanijeti nenadoknadivu štetu.

– Kako ne uočiše da je takvo jedinstvo zapravo jedinstvo sa vječitim političkim gubitnicima i destruktivcima, da se jedinstvo sa njima graniči s engleskim ludističkim pokretom s kraja XIX vijeka. Zajedničko djelovanje dobra i zla može da ide samo na štetu dobra kao što i istina u kompromisu sa lažima, završava uvijek na štetu istine – istakao je Đonović.

 

Ko izda svoju domovinu, izdaće svakog

Ranko Đonović kaže, aludirajući na opoziciju, da „one koji rade protiv svoje države ne voli niko, pa ni oni zbog kojih to rade“.

– Onaj ko izda svoju domovinu, izdaće svaku – kaže Đonović. On je istakao da „nedavno formirane lokalne vlasti, sem dizanja galame i kritike prethodnih vlasti, već počinju da pjevuše labudovu pjesmu jer sami sebi ne mogu obezbijediti ni kvorum za elementarne stvari, recimo održavanje sjednica lokalnog parlamenta“.

– Ostatke ovakve politike gledaćemo i slušati još neko vrijeme. Sve ovo nije njihov kraj već nastavak politike koju možemo prepoznati već duže, ali početak kraja svakako jeste – dodao je Đonović.

Pobjeda

Portal Analitika