Politika

Eksperti od sjutra u posjeti Crnoj Gori

U Crnoj Gori će tokom naredne sedmice boraviti ekspertska misija Evropske unije koja će obaviti uvid u rad Agencije za sprječavanje korupcije.
Eksperti od sjutra u posjeti Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ministarstva evropskih poslova saopšteno je da će eksperti iz Slovenije i Letonije, tokom boravka od sjutra do petka, održati sastanke s predstavnicima pregovaračkog tima za poglavlje 23, Agencije za sprječavanje korupcije i Državne revizorske institucije.

Navodi se da će na sastancima biti razmijenjene informacije o konkretnim pitanjima koja se tiču funkcionisanja zakonodavnog i institucionalnog okvira u oblasti prevencije korupcije, o kapacitetima Agencije za sprječavanje korupcije i početnim rezultatima u njenom radu.

“Posjeta eksperata je prilika da crnogorske institucije na terenu pokažu Evropskoj komisiji i državama članicama rezultate u ovoj oblasti, s obzirom na činjenicu da je Agencija za sprječavanje korupcije osnovana u januaru 2016”, kazali su iz Ministarstva evropskih poslova.

Kako su ocijenili razmjena mišljenja i izvještaji eksperata poslužiće crnogorskim organima za postizanje što boljih rezultata u oblasti vladavine prava.

Posjete ekspertskih misija dio su novog pristupa u pregovorima s EU i predstavljaju redovni mehanizam kojim Evropska komisija procjenjuje stanje u poglavlju 23-Pravosuđe i temeljna prava.

Mina

Portal Analitika