Društvo

Dinamitaška gnijezda

Ako je ekipa Pobjede protekle sedmice mogla u toku jednog dana kopnom da dođe do nekoliko dinamitaških udarnih „gnijezda“ u Grblju, veliko je pitanje zašto pravda i zakon nikako ne stižu da propute do tih pozicija sa kojih se dnevno ubija riba.
Dinamitaška gnijezda
Portal AnalitikaIzvor

Jeste da su staze obrasle, nema stepenica, a usput ima paukova, drača i trnja, ali putevi bez greške vode do litica na Krimovici ili Zagori sa kojih nekoliko ekipa organizovano pravi haos na moru, a njihova imena vode se u operativnim podacima policije kao osoba kojima je krivolov eksplozivom zanimanje!

Udarna pozicija

Na potezu kod crkvice Svetog Nikole na hridi, nedaleko od Platamuna, našli smo tragove dinamitaške aktivnosti na svakom koraku: ostaci štapina, jastuci za ugodno čekanje jata ribe, zamke za nepozvane, improvizovani alarmi za uzbunu… Da, upravo tako – na par skretanja ovlaš postavljena grana koja priječi put. Ako nogom ili rukom pomjerite granu, ona poteže najlon koji je dvadesetak metara dalje povezan sa nizom plastičnih boca ili kanti koje služe kao signal da je neko nepozvan, ili ne daj bože, policija, kročila na dinamitašku poziciju.

Gerilske metode vidne su na svakom koraku, a sa litice odakle se baca eksploziv vodi makar jedna alternativna staza za izvlačenje za slučaj opasnosti. Drugi prolazi su zagrađeni granama, trnjem ili žicom. Na momente imate osjećaj kao da ste u kakvom filmu o Vijetnamu, samo fali leteće kolje ili mine usmjeravajućeg dejstva da eliminišu nezvane goste. Dinamitaški vidikovac na Krimovici je dobro zaštićen jer prije „nobelovci“ ugledaju bilo koje plovilo koje im se približava, nego neko njih. Dovoljno je da se uvuku korak nazad i nevidljivi su sa mora. Sa kopna je drugačije, i tu im je slaba tačka, koju država za sada ne koristi.

Saradnička mreža

Desetak kilometara dalje, na dijelu obale ispod sela Zagora, preciznije na potezu od Rta Kostovica do uvale Nerin, situacija je drugačija. Tu su dinamitaši eksponirani i vidljivi i sa mora, a sa kopna terenskim vozilom se može do same vode. Tamo, na pola vodenog puta od Budve do Herceg Novog, rade prekovremeno.

Izvlačenje ribe

Ključni element koji ukazuje na organizovanost ekipa koje tamane riblji svijet i preko ruka godišnje prebace stotine kilograma raznih vrsta eksploziva - je da se rijetko događa da ribu ubija i vadi ista ekipa.

– Uglavnom, jedna je postavka zadužena za bacanje eksploziva. Kad odrade posao, jave saradnicima koji pola dana kasnije, kad se malo spusti prašina, dođu do pozicija morem ili kopnom i izrone ulov – kaže Pobjedin sagovornik koji tvrdi da su ti podaci, bezmalo, javna tajna na Primorju. Prema njegovim riječima, na Krimovici ekipa zadužena za vađenje ribe stiže s mora, čamcima. Na Zagori to rade ronioci koji se do vode spuste terenskim vozilima sa prikolicom. Koriste prednosti terena.

Ni Sveti Nikola im nije svetinja

Sveti Nikola, zaštitnik moreplovaca i ribara, u velikoj je nemilosti kod dinamitaša u Grblju. Crkvica na hridi ispod Krimovice posvećena tom svecu vjerovatno je sakralni objekat oko kojeg pada najviše eksploziva na svijetu.

Pored nje dnevno dinamitaši lansiraju ćikete jer tik uz litice hridi more doseže 34 metra dubine. Prema svjedočenju podvodnih ribolovaca, dno je na toj poziciji opustošeno, a na svakom pedlju vidi se poguban efekat nitrata iz eksploziva.  (Pobjeda)

Portal Analitika