Region

Grabar-Kitarović: Termin Zapadni Balkan getoizira to područje'

Ne volim da se šest država koje još nisu u EU il NATO-u zovu Zapadnim Balkanom iz više razloga. To je termin koji getoizira područje koje stagnira u području evroatlantskih integracija, kazala je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.
Grabar-Kitarović: Termin Zapadni Balkan getoizira to područje'
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći na današnjem godišnjem sastanku lidera uključenih u proces Brdo - Brioni, koji su 2013. godine pokrenule Hrvatska i Slovenija s ciljem jačanja suradnje i povjerenja u regiji, te ubrzanja puta prema EU onih država koje još nisu u Uniji.

- Negativne konotacije Balkana utiču i na psihološko okruženje oko proširenja EU. Ovo je dio Evrope koji treba konsolidovati unutar EU. Proces Brdo - Brioni je proces koji održava momentum. Ovo je jedan od načina da privučemo pažnju NATO-a i drugih na ovaj dio Evrope, na izazove s kojima se susrećemo, a oni nisu mali. Nemojmo se zavaravati da ako sada imamo stanje mira i stabilnosti, da se neka pitanja ne mogu razbuktati u šire probleme i zato o tome treba razgovarati sada - rekla je Grabar-Kitarović na konferenciji nakon sastanka

Hrvatska predsjednica je kazala kako se trenutno nalazimo u „prostoru vakuuma“.

- Došlo je do zamora proširenja i zamora reformama i procesima. Izuzetno je bitno da prostor jugoistočne Evrope ne bude samo periodično na agendi EU, nego da bude stalno - potcrtala je ona.

Ovogodišnji samit je održan u Sloveniji, iako je kao domaćin bila predviđena Makedonija iz koje je prije skoro dva mjeseca došla molba da se izabere drugo mjesto za s obzirom na krizu koja je nedavno kulminirala i ovih dana završena formiranjem nove vlade.

Izvor: N1 Hrvatska

Portal Analitika