Društvo

Savković: Nećemo dozvoliti kategorizaciju majki

Predsjednica koordincionog odbora protesta majki sa troje i više djece, Željka Savković, kazala je za TVCG da korisnice naknada čekaju kraj javne rasprave koju je iniciralo Ministarstvo rada i socijalnog staranja, ali da ne odustaju od ranijih zahtjeva i protesta.
Savković: Nećemo dozvoliti kategorizaciju majki
Portal AnalitikaIzvor

- Nama ništa nije prihvatljivo osim 70% i 40% prosječne zarade koja je prethodila ostvarivanju našega prava. Nećemo dozvoliti kategorizaciju majki. Nećemo pustiti da majke koje su uzele naknadu budu vraćene na penzije i nećemo pustiti da majke koje su čekale po 25 do 30 godina na Zavodu za zapošljavanje vrate ponovo na Biro. Majke neće odustati od ovoga, to je sigurno - kazala je Savković.

Podsjećamo, Pobjeda danas piše kako je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, uz podršku Vlade, formiralo tim koji radi poseban zakon kojim će biti regulisan status majki troje i više djece, korisnica naknada koje je Ustavni sud nedavno ukinuo.

Ministarstvo je u petak objavilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti koji više ne poznaje naknade za majke troje i više djece. U nacrtu je samo napisano da se naknade brišu, ali ne i na koji način će se regulisati pravni status majki. U nacrtu je ukazano na loše posljedice naknada.

Izvor: RTCG

Portal Analitika