Društvo

Reagovanje Telekoma na pisanje medija

Direktori Crnogorskog Telekoma su pozvani u policiju radi prikupljanja tehničkih podataka, a ne zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja, kako je danas u tekstu Dnevnih novina i navedeno, što predstavlja krivo izvještavanje, jer implicira na umiješnost u krivično djelo, saopšteno je iz ove telekomunikacione kompanije.
Reagovanje Telekoma na pisanje medija
Portal AnalitikaIzvor

Iz Crnogorskog Telekoma reagovali su danas na tekst Dnevnih novina u kojima se implicira umiješanost njihovog menadžmenta u nezakonite radnje. Saopštenje prenosimo integralno.

Povodom današnjeg teksta o saslušanju direktora Crnogorskog Telekoma u vezi evidentiranja ličnih podataka vlasnika SIM kartica sa pripejd brojevima, koji sadrži nepotpune i netačne informacije, radi preciznog informisanja javnosti, saopštavamo sljedeće:

U tekstu se tendenciozno naglašava mogućnost umiješanosti kompanije u krivično djelo, što je neistinito, i kao takvo predstavlja neprofesionalno izvještavanje i kršenje novinarskog kodeksa. Ovakav vid komunikacije stavlja u pogrešan kontekst i ugrožava reputaciju i kompanije i njenog menadžmenta, budući da se radi o netačnim informacijama.

Telekomunikacioni operatori u Crnoj Gori zbog prirode svoje djelatnosti daju veliki doprinos u rješavanju ovakvih slučajeva, a Crnogorski Telekom je prepoznat kao kompanija koje sve svoje obaveze prema zahtjevima državnih organa, kojih je veliki broj, uvijek izvršava blagovremeno i bez bilo kakvih primjedbi od strane institucija.

Direktori su pozvani radi prikupljanja tehničkih podataka, a ne zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja, kako je u tekstu i navedeno, što predstavlja krivo izvještavanje, jer implicira na umiješnost u krivično djelo.

Registracija spornih brojeva nije završena do kraja, odnosno SIM kartica je registrovana sa nepotpunim podacima, što je ostavilo mogućnost za zloupotrebu, a ovo je prepoznato kao problem ne samo nama i drugim operatorima u Crnoj Gori, već i na međunarodnom nivou. Upravo iz tih razloga pokrenut je proces unapređenja registracije pripejd korisnika, a kompanija je prošle godine raskinula ugovore sa distributerima kod kojih je evidentiran propust u registraciji pripejd korisnika.

Telekom je zajedno sa ostalim operatorima i Agencijom za elektronsku komunikaciju razvio posebnu aplikaciju zahvaljujući kojoj se registracija obavlja automatski, a u čitav proces je bilo uključeno i Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore. Primjena elektronskog registrovanja je počela prije desetak dana, a zahvaljujući novom rješenju, proces registracije je automatizovan, brži i efikasniji, a mogućnost greške i eventualnih zloupotreba svedene na minimum. Crna Gora je prva država u regionu u kojoj se proces registracije novih korisnika obavlja automatski i vjerujemo da i to dovoljno govori u prilog posvećenosti naše kompanije u poštovanju i unapređenju Zakona.

Što se tiče baze podatka, netačna je tvrdja da se ona ne “čisti”, jer taj proces sprovodimo redovno i suspendujemo neregistrovane korisnike. Medutim, shodno Zakonu, suspendovanom broju ostaje mogućnost poziva prema brojevima za hitne situacije (policija, vatrogasna, hitna pomoć), koji se i najčešće i koriste kada je riječ o ovim zloupotrebama.

Crnogorski Telekom je godinama pokretač razvoja telekomunikacionog društva i ulaže u brojna inovativna rješenja kako bi pomogao u rješavanju ovih i sličnih problema. Nastavićemo da dajemo doprinos kao i do sada, bićemo dostupni za saradnju svim nadležnim organima i potpunosti posvećeni primjeni zakona, odgovorni prema korisnicima i društvu u kojem poslujemo. Isto to očekujemo i od svih ostalih subjekata koji treba da učestvuju u stvaranju pozitivnog ambijenta i na taj način zajedno podstičemo rješavanje ovako važnih pitanja za društvo.

Portal Analitika