Turizam

Obilježen Dan koprive u NP Lovćen (FOTO)

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore i Nacionalni park Lovćen organizovali su danas manifestaciju „Dan koprive“ ispred Centra za posjetioce na Ivanovim koritima.
Obilježen Dan koprive u NP Lovćen (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Tokom jednodnevnog druženja posjetioci su mogli da uživaju u različitim sadržajima, a sve u cilju valorizacije NP Lovćen i očuvanje etnografske vrijednosti tog prostora.

Uz šoljicu čaja, čorbu i pitu od koprive djeca i odrasli uživali su u prirodi Nacionalnog parka Lovćen. Posebno su se današnjoj manifestaciji obradovali mališani Osnovne škole „Kekec“ iz Sutomora, koji su bili vrlo maštoviti i kreativni stvarajući radove od materijala iz prirode.

0306dankoprive2Posjetioci su imali priliku da uberu koprivu nakon čega su i degustirali jela pripremljena od ove biljke, a sve je to pratila zanimljiva priča o koprivi, njenom značaju i ljekovitosti. 

„Kroz manifstaciju „Dan koprive“ danas su posjetioci Ivanovih korita uz druženje, ali i edukaciju, pogotovo najmlađih, saznali više ne samo o ovoj biljci, već i o značaju NP Lovćen, njegovoj valorizaciji i očuvanju etnografske vrijednosti ovog zaštićenog prostora“, kazao je direktor NP Lovćen Veselin Živanović.

On je dodao da su nepredvidivi vremenski uslovi na Lovćenu onemogućili organizovanje šetnju do Majstora, ali da su uprkos tome posjetioci uživali u sadržajima i pripremljenim jelima.

0306dankoprive3

Organizovanje manifestacije „Dan koprive“ imalo za cilj valorizaciju i očuvanje etnografske vrijednosti prostora Lovćena i okoline, uključivanje kulinarske baštine u savremenu turističku ponudu, čime se želi obogatiti sadržaj promotivnih događaja na prostoru parka. Takođe, kroz ovu manifestaciju želi se postići osnaživanje saradnje Nacionalnog parka sa lokalnom zajednicom, kroz promociju njihovih proizvoda i održivog razvoja u zaštićenim područjima.

Partneri na manifestaciji koju organizuje JPNPCG bili su Hotel „Ivanov konak“ (JU Lovćen- Bečići), Planinarski klubovi iz Cetinja i Kotora, izviđački odred „Gojko Kruška“ sa Cetinja, lokalna zajednica, Dječje odmaralište (JU Lovćen-Bečići).

Portal Analitika