Društvo

Ministar Zenka u posjeti Vladičanskom domu na Cetinju

Temeljne vrijednosti su osnova, ne samo vjere, nego i bogatog suživota u viševjerskoj i višenacionalnoj Crnoj Gori, istakao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka prilikom svoje posjete Vladičanskom domu na Cetinju.
Ministar Zenka u posjeti Vladičanskom domu na Cetinju
Portal AnalitikaIzvor

Ministar i njegove saradnice Žana Filipović, v.d. generalna direktorica za vjerske zajednice i Katarina Pecović savjetnica, zahvalili su Mitropolitu crnogorskom Mihajlu na pozivu da razmijene mišljenje o značaju i doprinosu Crnogorske pravoslavne crkve ukupnoj međuvjerskoj sinergiji u Crnoj Gori. Zenka je ocijenio veoma značajnom neophodnost da se svi jednako zalažu za ukupno očuvanje sklada i suživota i dalji razvoj crnogorskog društva u tom pravcu.

On je u razgovoru napomenuo da iako sve religije propovijedaju jednu istinu, odnosno teže jednostranom uređenju nekog društva, a nacije po unutrašnjoj logici teže stvaranju nacionalnih država, u Crnoj Gori već vjekovima sve nacije i vjerske zajednice traže i pronalaze modele zajedničkog života. Sve to usko je povezano sa činjenicom da je Crna Gora danas pouzdan činilac stabilnosti u regionu, kao i sa njenim putem ka evropskim i evroatlantskim integracijama, zaključio je Zenka.

Mitropolit Mihailo zahvalio je ministru Zenki na posjeti i naveo da je on prvi ministar zadužen za vjerska pitanja koji je od obnavljanja CPC devedesetih godina prošlog vijeka došao u posjetu najstarijoj pravoslavnoj crnogorskoj instituciji. Mitropolit je upoznao ministra i njegove saradnice sa aktivnostima koje  je CPC realizovala do sada, i daljim planovima, te problemima sa kojima se suočava u svom radu. U skladu sa tim, mitropolit je izrazio očekivanje da će Zakon o slobodi vjeroispovjesti biti usvojen u skorije vrijeme.

U razgovoru je konstatovano da je značaj pomenutog zakona velik i da su svi u Crnoj Gori svjesni ozbiljnosti procesa njegovog donošenja koji takođe, mora ispoštovati i sve evropske standarde. Sagovornici su se saglasili da je iz sve i jednog razloga, ovaj Zakon od posebne važnosti, te da vrijeme ne može biti nauštrb kvalitetu njegovog teksta, jer Crna Gora predano radi na očuvanju svoje međuvjerske različitosti, tolerancije i sklada što je jedna od njenih najvećih vrijednosti, po čemu je i prepoznata.

Nakon sastanka ministar je sa svojim saradnicama obišao crkvu posvećenu Svetom Prepodobnom Ivanu Crnojeviću – osnivaču Cetinja.              

Portal Analitika