Politika

RADULOVIĆ: Pregovore možemo završiti već do 2020. godine

Bez obzira što se dešava u EU, zemlje Zapadnog Balkana, a naročito Crna Gora, moraju gledati svoje interese, sprovoditi predviđene reforme i voditi pregovore na što efikasniji način, kazao je za Pobjedu predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović.
RADULOVIĆ: Pregovore možemo završiti već do 2020. godine
Portal AnalitikaIzvor

On ocjenjuje da, ukoliko se stabilizuju ekonomske i političke prilike u Crnoj Gori, te sprovedu neophodne reforme u oblasti vladavine prava i javne administracije, postoje veoma realne šanse da se tehnički dio posla u vezi pregovora obavi do kraja 2020. godine.

POBJEDA: Da li je opravdan strah ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana da su zbog Bregzita pregovori i proširenje na države regiona u zapećku?

RADULOVIĆ: Svakako da će u naredne dvije godine prioritet svih institucija i cijelog niza zemalja članica EU biti pregovori sa Velikom Britanijom. Međutim, u posljednje vrijeme čelnici EU i pojedini lideri zemalja članica su dali ohrabrujuće izjave u vezi sa pitanjima proširenja i Zapadnim Balkanom uopšte. Sa jedne strane, ovo može biti ohrabrujući signal da će u narednom periodu dodatna pažnja biti usmjerena ka Balkanu, ali može biti i samo vrsta izgovora za nedovoljno činjenje u našem regionu. Svakako da postoje i incijative koje bi održavale status kvo ili ponovo vodile ka nekoj vrsti kolektivnog učlanjenja, ali smatram da će i dalje primatimati formalna politika EU o ocjenjivanju svake zemlje pojedinačno i učlanjenju prema individualnim zaslugama. One zemlje koje zaostaju u procesu će, kao i do sada, nastojati da takvom iskrivljenom logikom usporavaju Crnu Goru na individualnom putu ostvarivanja članstva u EU. Zbog toga, bez obzira na to što se dešava u EU, zemlje Zapadnog Balkana, a naročito Crna Gora, moraju gledati svoje interese, sprovoditi predviđene reforme i voditi pregovore na što efikasniji način. Umjesto toga, pojedini lideri Zapadnog Balkana produkuju probleme i na unutrašnjem i na spoljnjem planu, a koriste takozvani zamor od proširenja kao izgovor za sve probleme u pridruživanju. 

Dakle, zamor od proširenja postoji, EU ima i svoje probleme i proces proširenja je usporen, ali to nije izgovor za kreiranje novih problema i nesprovođenje reformi kod kuće. Mi samo treba da radimo svoj posao, jer od naših reformi korist imaju naši građani prevashdno. 

Prvo da mi čistimo svoje dvorište, a Evropljani će svoje, pa kad oni srede svoje probleme, da ih mi čekamo u redu sa čistom situacijom u kojem nikome nećemo dati izgovor da nas ne primi po redovnoj proceduri.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika