Društvo

U Brodogradilištu Bijela u otpadu pronađen TOP, star vijek i po

Sasvim slučajno, dok je nikšićka firma Cezar Montenegro pripremala sekundarne sirovine za odvoženje iz Jadranskog brodogradilišta Bijela, radnici su pronašli stari top. Bilo je to prije nekoliko dana i u prvi mah nijesu mnogo obraćali pažnju na top, koji datira iz doba Austrougraske i predstavlja veliku vrijednost i podliježe Zakonu o zaštiti kulturnih dobara.
U Brodogradilištu Bijela u otpadu pronađen TOP, star vijek i po
Portal AnalitikaIzvor

Ostavili su ga sa strane, ne znajući hoće li ga istopiti, ili ostaviti u Brodogradilištu da ga neko odnese – priznaju nevoljno neki od zaposlenih radnika Brodogradilišta. Ipak,  obaviješten je, srećom,  Gradski muzej „Mirko Komnenović“ u Herceg Novom, odakle su odmah reagovali.

"Riječ je o austrougarskom topu, koji je nekada vjerovatno služio kao bitva. Pretpostavljam da je riječ o obalskom topu. U izvanrednom je stanju. Odmah sam se obratio stečajnom upravniku JBB, Žarku Ostojiću, kao i Upravi za zaštitu kulturnih dobara na Cetinju, koji su hitno pokrenuli proceduru za očuvanje kulturnih dobara. Jer je ovdje riječ o pokretnom dobru. Top bi svakako bio lijep primjerak za turističku ponudu grada i bilo bi šteta da se izgubi"- kaže direktor Đuro Prijić.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara kao i stečajni upravnik  bi trebalo da se usaglase što je najbolje učiniti sa topom:

"Zakon je tu veoma jasan. Sve stvari starije od 75 godina su antikviteti i ne bi trebalo da idu kao otpad. Ja se nadam da će se za njega naći negdje mjesto u gradu, budući da nije za Muzej, jer je veliki. Mogao bi se  postaviti preko puta Gradskog parka u Igalu, ili možda negdje u Bijeloj. Bitno je samo da se ne uništi"- ističe Prijić.

On dodaje da je topu sada neophodno samo dobro čišćenje i dodatna “oprema” kao što je postament ispod topa na Škveru. Prijić kaže da se njegova eventualna finansijska vrijednost ne može procjenjivati, jer to nije roba kojom se trguje, budući da ima mnogo veći značaj, istorijski i kulturološki.

"To je simbol jednog vremena, simbol grada i to treba da se pokazuje turistima. Imamo divan primjer slične situacije u Porto Montenegru sa podmornicama, koje su sačuvane, obnovljene,  otvorene za posjete. Ono što ne bi trebalo da se desi jeste prodaja takvog dobra, kao što se dešavalo sa sidrima koja su privatnici vadili iz mora i prodavali Rusu (vlasniku bivšeg Doma JNA, Aleksandru Beljakovu). Iako ste nešto našli u moru, to mora da se prijavi. To sve može da bude privatno, ali po Zakonu o kulturnim dobrima mora da bude registrovano"-zaključio je Prijić.

Top, dužine blizu tri metra, težak skoro četiri tone, je potpuno izvađen iz zemlje i starog otpada. Za očekivati je da uskoro bude zaštićen i izložen.

IZVOR: Radio Jadran

Portal Analitika