Društvo

Stojanović i Čako u Podgorici: Policije Crne Gore i Albanije uspješno sarađuju

Direktor Uprave policije MUP-a Slavko Stojanović se sa saradnicima danas u Podgorici sastao sa direktorom Nacionalne policije Republike Albanije Hakijem Čakoom koji sa delegacijom boravi u radnoj posjeti našoj policiji.
Stojanović i Čako u Podgorici: Policije Crne Gore i Albanije uspješno sarađuju
Portal AnalitikaIzvor

Dva direktora su izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom policija dvije države, dogovorili njen nastavak i intenziviranje na operativnim nivou rada kriminalističkih i graničnih policija i potpisali Protokol o saradnji tokom predstojeće ljetnje turističke sezone.

Direktori Slavko Stojanović i Haki Čako su ocijenili da je saradnja policija Crne Gore i Albanije primjer kvalitetne profesionalne saradnje policija susjednih država, koja je u prethodnom periodu imala konkretne rezultate.

Borba protiv prekograničnog kriminala zajednički je cilj koji su policije dvije države uspješno ispunjavale, posebno u oblasti otkrivanja i presijecanja međunarodnih lanaca krijumčarenja narkotika kao i drugih vidova organizovanog međunarodnog kriminala. Policije dvije države imaju veoma dobru operativnu saradnju i razmjenjuju informacije koje se tiču i ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi što su svakako bila aktuelna pitanja u proteklom periodu u regionu i šire.  

Istaknuto je da je saradnja crnogorske i albanske policije u nedavnoj realizaciji policijske akcije „Range Rover“ pravi primjer kako kriminalističke policije treba da sarađuju i u narednom periodu, budući da je ova akcija uspješno sprovedena zahvaljući između ostalog i intenzivnoj komunikaciji između operativaca policija dvije države. Akcija „Range Rover“ je inače od strane SELEC centra proglašena za najbolju godišnju akciju među svim međunarodnim akcijama u kojima je podršku pružao SELEC, a bila je usmjerena na otkrivanje i presijecanje kanala krijumčarenja skupocjenih vozila koji je vodio preko naše teritorije, i to vozila koja su prethodno ukradena u inostranstvu. Službenici crnogorske policije, kao i službenici albanske policije koji su postupali shodno našim informacijama, su tokom sprovođenja ove akcije, podsjećamo, pronašli i oduzeli ukupno 62 otuđena vozila visoke klase.

Direktori Stojanović i Čako su kazali da granične policije dvije države imaju veoma dobru komunikaciju. Osim zajedničkih graničnih patrola, službenici granične policije Crne Gore i Albanije neposredno sarađuju u radu na Zajedničkom graničnom prelazu Sukobin – Murićani. U vezi sa radom na ovom graničnom prelazu, dva direktora su dogovorila da granične policije dvije države ostvare neposrednu komunikaciju radi dogovora o skraćenim procedurama i kontrolama tokom predstojeće ljetnje turističke sezone. Ovo iz razloga da bi se turisti koji prelaze državnu granicu između Crne Gore i Albanije što kraće zadržavali tokom kontrola, koje svakako moraju biti adekvatne i kvalitetne u cilju prevencije vršenja krivičnih djela prekograničnog kriminala.

Dva direktora policije potpisala su danas i Protokol o saradnji tokom ljetnje turističke sezone na osnovu kojeg će, kao i prethodnih godina, kolege iz Albanije boraviti radno na našem primorju tokom ljetnjih mjeseci. Ovaj model saradnje i organizovanje zajedničkih patrola pokazao se kao izuzetno koristan kada je u pitanju prevencija i rasvjetljavanje krivičnih djela počinjenih na teritoriji obje države. Osim sa policijom Albanije, crnogorska policija je ovakve protokole potpisala i sa kolegama iz Hrvatske, Makedonije, Srbije i Italije. Kolege iz ovih pet zemalja će, podsjećamo, tokom ljetnje sezone biti radno angažovani na našem primorju, dok će crnogorska policija tokom ljeta na rad uputili naše policijske službenike u Hrvatsku, u Policijsku upravu Dubrovačko – Neretvansku.

Direktori Stojanović i Čako dogovorili su konkretne aktivnosti u intenziviranju saradnje policija dvije države, koje se između ostalog tiču i svakodnevnih kontakata službenika graničnih policija kao i razmjene obavještajnih i operativnih podataka kriminalističkih policija, kako bi prevencija kriminaliteta međunarodnog i prekograničnog karakreta bila efikasna.

Sastanku sa kolegama iz Albanije su prisustvovali i pomoćnici direktora Uprave policije Enis Baković, Nikola Janjušević, Vesko Damjanović i Dragan Blagojević i načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Jovica Rečević.

 

Portal Analitika