Politika

Darmanović: Crna Gora nema problema sa izdvajanjem za odbranu

Saradnja na Balkanu ne smije biti zamjena za proširenje Evropske unije. To je u intervjuu za Dojče vele (DW) rekao ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović koji je ove nedjelje boravio u Berlinu.
Darmanović: Crna Gora nema problema sa izdvajanjem za odbranu
Portal AnalitikaIzvor

Darmanović je takođe rekao da Crna Gora nema problem sa izdvajanjem od dva odsto za odbranu, te da već sada,iako još uvijek nije članica NATO izdvaja 1,66 odsto.

DW: Gospodine Darmanoviću, kako Vaši njemački sagovornici ovdje u Berlinu gledaju na evidentne probleme kada je riječ o regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu?

Darmanović: Oni prije svega misle – a to je prilično identično sa onim što i mi detektujemo – da bi trebalo pospiješiti ekonomsku saradnju. Ta saradnja i nije baš da ne postoji, naprotiv, Naši međusobni odnosi su dobri. Naša međusobna saradnja je dosta dobra i na ekonomskom planu. Uzmite na primjer to da je Srbija glavni ekonomski partner Crne Gore. Imamo i odnose sa drugima i to dosta propulzivne. Međutim, smatra se da postoji prostor za mnogo bolju saradnju među našim državama i da bi trebalo naći modele kako to ostvariti. Ono što je za nas bitno jeste da, kakvi god modeli da postoje, oni ne bi trebalo da znače usporavanje politike proširenja i da nisu zamjena za proširenje Evropske unije.

DW: Koliko je problem granice između Kosova i Crne Gore – a taj problem je očigledno veći u Prištini nego što je u Podgorici – jedna od prepreka kada je riječ o evrointegracijama?

Darmanović: Mi to ne vidimo kao prepreku, za nas to nije problem. Mi smo svoj proces završili. Mi smo jednostavno prihvatili to što su bile granice u bivšoj Jugoslaviji, međunarodna komisija je tu granicu potvrdila, potpisali smo sporazum sa Kosovom u Beču i naš parlament je taj sporazum u dobroj vjeri ratifikovao. Radi se o problemu koji se više odnosi na političke borbe na samom Kosovu, u njihovom parlamentu, između vlade i opozicije. Ali mi vjerujemo da će se doći do momenta kada će političke stranke na Kosovu naći dovoljnu većinu da ratifikuju taj međunarodni sporazum. Mi smo strpljivi, nemamo nikakav problem da sačekamo pravi trenutak.

DW: Ovih dana je naravno aktuelna i tema članstva Crne Gore u NATO. Pritom se nameće i ona slika sa samita sa gospodinom Trampom… Kako Vi vidite ulogu Crne Gore u NATO?

Darmanović: Mi ćemo 5. juna, kada budemo predali naše instrumente ratifikacije zemlji depozitaru – Sjedinjenim Američkim Državama u Stejt dipartmentu u Vašingtonu – formalno postati 29. članica NATO. Za nas to predstavlja ostvarenje jednog od dva najvažnija spoljnopolitička cilja nakon nezavisnosti. Taj cilj je zapisan i u Deklaraciji o nezavisnosti – drugi je naravno članstvo u Evropskoj uniji. Mi smatramo da Crna Gora time dobija garancije svoje bezbjednosti, pa i na neki način ovjeru svoje odluke da obnovi svoju nezavisnost na referendumu 2006. godine.

Što se tiče NATO, mi smo jedna od više malih zemalja koja ulazi u članstvo Alijanse, ali i male zemlje mogu da ponešto doprinesu. Mi naravno nemamo ogroman broj stanovnika, niti ogromnu vatrenu moć naših oružanih snaga, ali postoje razni načini. Mi smo bili veoma posvećen partner unutar antiterorističke koalicije u Avganistanu. Jedna smo od više od 60 zemalja-članica anti-ISIS (Islamska država - prim. Vijesti online) koalicije. Sa Crnom Gorom čitav jadranski, pa i mediteranski pojas od Portugalije do Turske postaje dio kišobrana NATO – karika koja je nedostajala bila je zapravo naša obala. Mi smo multietničko društvo koje je dokazalo da može da kao takvo vrlo uspješno funkcioniše. Siguran sam da ćemo unutar NATO pronaći određene niše kojima možemo da doprinesemo i u operativnom smislu. Mi nemamo problem sa izdvajanjem od dva odsto za odbranu. Već sada, još uvijek ne kao članica NATO, mi smo na 1,66 odsto. Imamo potpuno jasnu "mapu puta" kako da do 2024. stignemo do dva odsto i da u okviru toga izdvajamo 20 odsto za modernizaciju oružanih snaga.

DW: Kada je riječ o tom drugom važnom cilju – članstvu u EU – gdje vidite trenutno Crnu Goru?

Darmanović: Mi smo dosta odmakli u odnosu na naše susjede u procesu evropskog proširenja. Otvorili smo 26 poglavlja i privremeno zatvorili dva. Do kraja ovog mjeseca ćemo otvoriti još dva – dakle 28 od ukupno 33. Nama je veoma važno da se održi taj princip vrednovanja svake zemlje prema učinku, odnosno da se održi "princip regate", i da sve komplementarne inicijative, poput "Berlinskog procesa" ili drugih koje mogu pospješiti proširenje, ne budu organizovane tako da zapravo da proširenje trpi na račun drugih inicijativa. Mi mislimo da je za Zapadni Balkan ključni momenat da vidi jasne ciljeve i jasne vizije proširenje odnosno članstva u EU. Mislim da je vrijeme za riječi prošlo, da su potrebni konkretni projekti, konkretne akcije i sa strane EU i sa naše. Dakle mi moramo da dostignemo standarde za članstvo u Evropskoj uniji, a EU bi morala da pokaže da ne otvara prostor za treće akteri koji će ga vrlo spremno popuniti ukoliko ne bude evro-atlantske vizije i perspektive.

DW: Na koje to konkretno treće aktere mislite?

Darmanović: Rusija je svakako jedan od najvidljivijih, bar što se tiče Crne Gore. Mi smo sa te strane imali velike opstrukcije na našem putu ka NATO, uključujući i pokušaj državnog prevrata. Sada se vidi da postoje i neke sankcije prema našim članovima parlamenta i članovima vlade. Rusija je velika sila koja ima svoje interese i te interese pokušava da na Balkanu izrazi u preraspodjeli interesnih sfera. Ali i mi male zemlje sa Zapadnog Balkana takođe imamo svoje interese. U slučaju Crne Gore taj interes je bio da se pridružimo evro-atlantskom klubu. Mi smo uspjeli da uradimo pola toga posla, nastavljamo sa drugom polovinom.

DW: S obzirom na to da ste trenutno u Njemačkoj, da li imate osjećaj da su Vaši njemački sagovornici prepoznali i taj geopolitički i geostrateški značaj Zapadnog Balkana?

Darmanović: Njemačka politika i predstavnici njene vlade su toga odavno svjesni. Njemačka je izuzetno važna, ako ne i najvažnija evropska zemlja. U Njemačkoj za takve teme uvijek imate dobre sagovornike.

Dojče vele

Portal Analitika