Kultura

Hercegnovski strip festival ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade "Karavađo"

Hercegnovski strip festival dobitnik je ovogodišnje nagrade „Karavađo“ koju je Ambasada Republike Italije ustanovila prije osam godina za najveće doprinose povezivanju te zemlje i Crne Gore.
Hercegnovski strip festival ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade "Karavađo"
Portal AnalitikaIzvor

Ambasador Italije u Crnoj Gori Vinćenco Del Monako uručio je sinoć ovo priznanje Nikoli Ćurčinu, koji sa Jovanom Subotićem i Nebojšom Mandićem već 11 godinu zaredom oragnizuje ovaj jedinstveni događaj u Crnoj Gori.

Osma nagrada „Karavađo“ jedina je do sada koja je pripala jednom crnogorskom festivalu.

- Kao i za bilo koje druge stvari, i iza stripa se krije ontološko pitanje – jedni govore o crtanoj književnosti, a drugi o književnosti u formi stripa. Priznajem da mi se više sviđa ovo druo značenje. Strip se čita, on nije samo za gledanje. Osim toga, kod stripa - za razliku od romana - ne može se promijeniti forma, prelom ili stil. Gledanje ovdje ima toliko važnu ulogu da, mijenja smisao čitanja. Zarad strasti svih nas prema stripu, zarad samog stripa, zarad vrijednosti samog Hercegnovskog strip festivala i vještine onih koji ga uporno organizuju svake godine, prava stvar je da se osma nagrada „Karavađo“ dodijeli ovoj manifestaciji – istakao je Del Monako uručujući Ćurčinu ovu prestižnu nagradu.

Za prvog čovjeka festivala, nagrada je veliko iznenađenje, jer je to „dokaz rada i truda“.

- Italijanska ambasada nas podržava svake godine. Oni su pomagali da nam dođu u goste njihovi najpoznatiji strip umjetnici, i doveli su Valtera Trona – dodao je Mandić.

Oni su saglasni u ocjeni da je upravo Trono, koji u Italiji važi za jednog od najznačajnijih savremenih strip crtača, uticao da se u njegovoj zemlji sazna o festivalu u Herceg Novom.

- On je bio jedan od razloga da dobijemo ovu nagardu. Ali moram istaći da se on veoma trudio, pisao o nama po italijanskoj štampi i hvalio nas na sve strane – naveo je Ćurčin.

„Karavađo“ je veliki podstrek za rad organizatora jedinog događaja u Crnoj Gori posvećenog „devetoj umjetnosti“.

- Sada se zalećemo. Sada smo dobili krila. Skoro sve smo već isplanirali i pripremili za 11. festival u septembru – naveo je Ćurčin.

Mandić precizira da je mnogo toga već poznato.

- Pripremili smo 95 odsto narednog festivala koji će biti održan od 1. do 6. septembra. Dolaze nam dva značajna imena iz Italije, i još 15 strip crtača. Svi nas danas prepoznaju. Neki nam kažu i da se o nama pričaju bajke. Dakle, postigli smo visok kvalitet – zaključio je on.

K.J.

Portal Analitika