Crna hronika

Dikić i Čađenović ostaju u pritvoru

Apelacioni sud produžio je pritvor za šest osoba osumnjičenih za pokušaj terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori prošle godine, a među njima je i bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić.
Dikić i Čađenović ostaju u pritvoru
Portal AnalitikaIzvor

Branioci osumnjičenih su u više navrata tvrdili da ne postoji nijedan dokaz protiv njihovih klijenata, kao ni osnov za određivanje pritvora. Svi su negirali bilo kakve učešće u navodnim pripremama terorističkih napada.

Specijalno državno tužilaštvo ranije je dostavilo Višem sudu prijedlog optužnice protiv okriveljnih koji se terete da su učestvovali u pripremi terorističkih napada na dan izbora 16. oktobra, o kome će se taj sud odrediti narednih dana.

Pored Dikića, pritvor je produžen i Mihailu Čađenoviću, Branki Milić, Milanu Dušiću, Srboljubu Đorđeviću i Draganu Maksiću.

Sudije Apelacionog suda odbile su kao neosnovane žalbe advokata odbrane na rješenja o produženju pritvora.

“Nasuprot žalbenim navodima branilaca svih okrivljenih, prvostepeni sud je pravilno utvrdio da uz postojanje osnovane sumnje kao materijalno pravne pretpostavke da bi se prema nekom licu mogao odrediti a time i produžiti pritvor postoje činjenice i okolnosti koje opravdavaju produženje pritvora okrivljenim. Takođe, prvostepeni sud je odlučujući o daljem trajanju pritvora nakon podizanja optužnice donio zaključak u pogledu postojanja osnovane sumnje da su navedeni okrivljeni izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret, zasnovan na dokazima koji se nalaze u spisima predmeta, a koji su predloženi optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva.

Kako je ovaj sud utvrdio da je prvostepeni sud osnovano i zakonito produžio pritvor okrivljenim po navedenim pritvorskim osnovima, te za takvu svoju odluku dao jasne i valjane razloge, o kojima se ovaj sud izjasnio u obrazloženju, to prvostepenim rješenjem, po nalaženju ovog suda, navedenim okrivljenim nije povrijeđeno nijedno od Ustavom Crne Gore i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, zajemčenih prava i sloboda, pa su i navodi žalbi koji su u tom pravcu neosnovani”, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov optuženi su kao organizatori kriminalne organizacije, dok se ostalima na teret stavlja da su članovi te organizacije.

Optužnicom su obuhvaćeni i lideri DF-a Milan Knežević i Andrija Mandić.

Dan

Portal Analitika