Društvo

Zoranov lančanik postao Žan Luisov

Zoran Ilinčić, mašinski inženjer i pronalazač iz Kolašina ovih dana je saznao da je kao autor njegovog pronalaska eliptični lančanik za biciklo, upisan Žan-Luis Taloa, mašinski inženjer iz francuskog grada Menton!
Zoranov lančanik postao Žan Luisov
Portal AnalitikaIzvor

Ilinčić je, prateći informacije iz te oblasti, saznao da je poznati časopis „Cycling weekly“ u broju od 8. jula 2013. godine objavio kako je prvi asimetrični lančanik za pogon bicikla napravio 1991. godine Žan-Luis Talo, mašinski inženjer iz Francuske.

Godine

- U informaciji se dalje navodi da je nakon tog pronalaska iz 1991. godine postao slavan inženjer. Međutim, ja sam taj eliptični lančanik za bicikla pronašao tri godine prije francuskog inženjera. Tačno 2. avgusta 1988. godine prijavio sam svoj pronalazak tadašnjem Saveznom zavodu za patente u Beogradu i on je zaveden pod rednim brojem 1491/88 – priča Ilinčić.

Mašinski inženjer iz Kolašina iza kojeg su desetine i desetine pronalazaka i brojna priznanja međunarodnih sajmova pronalazača, pokazuje prijavu iz avgusta 1988. kada je boravio u Uzun Mirkovoj ulici u Beogradu gdje se nalazio Savezni zavoda za patente.

- Naziv pronalaska je zvanično bio – pogonski lančanik kod bicikla oblika različitog od kruga. Prethodne konstrukcije lančanika imale su i kod pogonskog i kod gonjenog lančanika zupce raspoređene po krugu. Moj pronalazak ima konstrukcionu osobinu da omogućava nelinearni odnos ugaonih brzina spregnutih lančanika, pri čemu jedan ili dva lančanika treba da budu oblika različitog od kruga – kaže Ilinčić.

Zaštita

Na pitanje zašto je svjetsku slavu stekao Francuz iz Mentona a ne Crnogorac iz Kolašina, Ilinčić kaže da te 1988. godine nije imao sredstava da sa pronalaskom napravi prodor u svijet.

- Zaštititi pronalazak u svijetu je skup posao i treba da ga prati „čitava mašinerija“. Tada to nijesam mogao da uradim i zbog svih dešavanja tih godina. Ali, ovo preuzimanje pronalaska i svih benefita koji iz toga proizilaze, treba da je naravoučenije i za današnja vremena da treba da zaštitimo i uložimo u našu pamet - kazao je Ilinčić.

Pobjeda

Portal Analitika