Politika

Ako ne bude dogovora, Ura će imati svog kandidata

Opozicija treba da ima zajedničkog kandidata na predsjedničkim izborima, ali ako to ne bude slučaj, Ura će predložiti svog – kazao je za Pobjedu Dritan Abazović, predsjednik Građanskog pokreta Ura.
Ako ne bude dogovora, Ura će imati svog kandidata
Portal AnalitikaIzvor

- Najbolje je da opozicija nastupi sa jednim kandidatom koji bi bio zajednički, a prihvatljiv za sve opozicione subjekte. To bi nesumnjivo morao biti neko sa velikim demokratskim kapacitetom, jasnom građanskom profilacijom i nedvosmislenim opozicionim određenjem. Takav kandidat bi sigurno porazio protivknadidata iz DPS-a, ko god on na kraju bio – kazao je Abazović.

POBJEDA: Jeste li razmišljali da se Vi kandidujete za predsjednika?

 ABAZOVIĆ:Vidjećemo. Još je rano za takvu odluku. Ponavljam, bilo bi najbolje da opozicija ima jednog zajedničkog kandidata, ali ako to ne bude slučaj onda će i Ura imati svoga. U našoj organizaciji ima dosta članova koji bi mogli biti ozbiljni kandidati za funkciju predsjednika države.

POBJEDA: Kakve su šanse da se opozicija vrati u parlament?

ABAZOVIĆ: Ako se dobije datum novih izbora, opozicija će prekinuti bojkot. Bez toga ne postoji šansa za povratak i oko toga nema rasprave. Nelegitimna vlast mora obezbijediti deblokiranje političkog sistema, a rješenje je prilično jednostavno - dogovorom o datumu izbora. Nema kompromisa sa Ustavom i zakonima, ova vlast nije proizvod slobodne volje naroda pa samim tim moramo ponovo na birališta. Kad usaglasimo datum, onda se možemo dogovarati oko uslova, ali bez toga nema prekida bojkota državnog parlamenta.

POBJEDA: Ako ne planirate prekid bojkota, koji su naredni opozicioni potezi koje mo- žemo očekivati i kada?

ABAZOVIĆ: Opozicija ima saglasnost o glavnoj tački, a to je novi datum parlamentarnih izbora. Za sada je to dovoljan stepen koordinacije koji daje rezultate. Naravno, vrijeme će pokazati da li i kada treba poja- čati aktivnosti javnog pritiska na vlast, radi ispunjenja tog zahtjeva. Ne isključujem da će i do toga doći uskoro, ali je najvažnije da smo za sada sinhronizovani oko bojkota i da smo čvrsti u tome.

 POBJEDA: Kako gledate na ponašanje Rusije prema Crnoj Gori i njenim zvaničnicima?

ABAZOVIĆ: Ušli smo u jednu tužnu i štetnu epizodu razvoja odnosa sa Rusijom. Jednostavno, došla je na naplatu prevarantska politika naše aktuelne vlasti. Igra na dvije stolice se urušila i zbog toga sada trpimo posljedice kao građani i kao država. Vrh DPS-a je godinama šurovao sa njima, uzimao im je novac i predstavljao ih je kao strateške partnere. Zbog toga njihovo ponašanje sada djeluje neprimjereno i prozvod je iznevjerenih očekivanja. Da smo od početka vodili iskrenu i odgovornu prozapadnu politiku do ovoga nikada ne bi ni došlo. A što se tiče odnosa prema našim zvaničnicima, ne znam ko je sve na „crnoj listi“ Rusije, ali tvrdim da kada bi postojala istinska pravna država, mnogima od njih bi bio oduzet pasoš u Crnoj Gori, makar dok se ne završe istrage o korupciji i organizovanom kriminalu koji su otvoreno sprovodili između ostalog i sa pojedinim Rusima. Ovo se ne odnosi na gospodina Vukovića i žao mi je da bilo koji građanin Crne Gore bilo gdje u svijetu doživi neprijatnost zbog pogrešne politike DPS-a.

DF treba da predloži „drugu formu“ ukidanja sankcija Rusiji

Dritan Abazović ističe da dio opozicije koji uslovljava izbor predsjednika opštine Herceg-Novi usvajanjem deklaracije za ukidanje sankcija Rusiji treba da predloži „neku drugu formu“.

- Bilo kakvo uslovljavanje je suvišno i nepotrebno, a takođe nema ni veze sa ingerencijama lokalne uprave. Vlast u Herceg Novom treba kompletirati što prije, a to znači da su bilo kakvi partikularni zahtjevi štetni i udaljavaju nas od krajnjeg cilja – kazao je Abazović.

POBJEDA: Šta konkretno mislite o toj deklaraciji?

ABAZOVIĆ: Shvatio sam da su i kolege koje su predložile tako nešto sada odustale od toga, ili traže neku drugu formu. Ako nisu, onda bi to trebalo da učine.

Pobjeda

Portal Analitika