Politika

Jonica izlazi na crtu Šćekiću?

- Sjednica Glavnog odbora Socijalističke narodne partije na kojoj će biti određen datum kongresa i utvrđeni kriterijumi za izbor stranačkih delegata biće održana 5. juna, saznaje Pobjeda od više izvora iz SNP-a.
Jonica izlazi na crtu Šćekiću?
Portal AnalitikaIzvor

Sjednica je zakazana nakon što je predsjednik te partije Srđan Milić, pod pritiskom oponenata u stranci, prije svega predsjednika opštine Berane Dragoslava Šćekića i poslanika Aleksandra Damjanovića podnio ostavku, iako mu je mandat trajao još dvije godine.

Kandidati

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, kao protivkandidat Dragoslavu Šćekiću, čija je kandidatura izvjesna, kako je naš list ranije objavio, u dijelu SNP-a bliskom Miliću pominje se bivša poslanica iz Bara Snežana Jonica.

 - Jonica je bliska odlazećem predsjedniku stranke. Milić i dalje kontroliše Glavni odbor kao i većinu lokalnih odbora tako da bi, ukoliko stane iza njene kandidature, Jonica imala najviše šansi da postane novi predsjednik SNP-a, rekao je izvor Pobjede.

Bivša poslanica Socijalističke narodne partije Snežana Jonica nije željela da komentariše mogućnost kandidature za predsjednicu te stranke.

- Nemam komentar – kazala je kratko Jonica.

Manevar

Da Milić ipak nema namjeru da prepusti stranku oponentima svjedoči i odluka da, kao predsjednik SNP-a, ne zakaže kongres, već da to prepusti Glavnom odboru, iako je to pravo imao po statutu SNP-a. Manevar Milića ima za cilj da Glavni odbor, u kojem ima dvotrećinsku podršku, donese odluku o kriterijumima, broju i načinu izbora predstavnika na kongresu.

- Time bi Milić ili, što je izvjesnije, neki kandidat koga bi on podržao, stekao početnu prednost, navodi izvor Pobjede.

Prema procjenama upućenih u stranačka dešavanja, biće veoma zanimljiv izbor v.d. predsjednika ili radne grupe koja bi trebalo da pripremi kongres. Ulcinjski SNP je za tu funkciju predložio funkcionera podgoričkog odbora Vuksana Simonovića, ali tek treba da se vidi da li je on prihvatljiv pristalicama Srđana Milića.

- Izbor tih predstavnika će zapravo pokazati pod čijom kontrolom će se obavljati izbor predstavnika na kongresu. Milić se nakon ostavke oglasio samo jednom, u intervjuu listu ,,Dan“, kada je naznačio da ,,nije ro đen ni sa jed nom foteljom“.

- U svemu čovjek mora ima ti mjeru i dostojanstvo. Na šestom kon gre su SNP-a, 2010. godine, citirao sam, nakon izbora aklamaci jom za pred sjedni ka, Radjarda Kiplinga i njegovu pjesmu „I iznad svega bi ćeš čovjek, sine moj“. To mi je i bila vodilja, ne samo kroz politiku. A politika nije ži vot. Život ide dalje. Vrijeme je da prestanem da budem gost u svojoj kući i da nastavim da živim sa svo jom djecom i ženom, sa užom i širom porodicom, rekao je tada Milić.

Portal Analitika