Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Bjelopoljka Amila Kujović na prestižnom Univerzitetu Prinston: Izučavaće biohemijski inžinjering

Bjelopoljka Amila Kujović na prestižnom Univerzitetu Prinston: Izučavaće biohemijski inžinjering

Bjelopoljka Amila Kujović od septembra počinje da studira biohemijski inžinjering na jednom od najboljih svjetskih univerziteta – Prinstonu u Nju Džersiju. Ona je za MNE magazin ispričala da je oduševljena i presrećna zbog ovog uspjeha, ali da je strahovala hoće li se upisati na ovaj prestižni univerzitet.
Bjelopoljka Amila Kujović na prestižnom Univerzitetu Prinston: Izučavaće biohemijski inžinjering
Portal AnalitikaIzvor

– Primljena sam na Univerzitet Prinston u Nju Džersiju koji mi je odobrio punu akademsku stipendiju koja pokriva sve troškove studiranja – rekla je ona.

aminakujovic2Kriterijumi

Amila je u decembru prošle godine predala prijavu za upis na ovaj univerzitet. Ona je o Prinstonu maštala još od vremena kada je gledala filmove o najpoznatijim svjetskim matematičarima baš sa tog univerziteta.  Amila pojašnjava da je ovo veoma kompetitivan fakultet, sa procentom primanja učenika od samo sedam odsto.

– Ili da budem još preciznija – prijavi se 30.000 učenika, od kojih samo 2.000 bude primljeno, tako da sam, naravno, bila uplašena da li ću biti primljena – priča ona.

Sa obzirom na prestiž i ugled koji nosi, očekuje da će na Prinstonu steći vrhunsko obrazovanje, što i jeste, kako kaže, njen primarni cilj. Nastojaće, prema njenim riječima, da studije okonča sa najboljim mogućim uspjehom.

-Radujem se i brojnim vannastavnim aktivnostima koje ovaj univerzitet nudi – rekla je ona.

Kada je riječ o poslu koji bi voljela da obavlja u budućnosti, Amila kaže da želi da se bavi medicnskim tehnološkim inovacijama. Jako je zainteresovana za biološka istraživanja ćelija.

-Budući da se radi o perspektivnoj naučnoj grani sa velikim razvojnim mogućnostima nadam se da ću i ja uspjeti da joj dam svoj doprinos- rekla je ona.

Đak generacije

Amila je završila Osnovnu školu „Marko Miljanov“ u Bijelom Polju kao đak generacije i dobitnik diplome „Luča“. Prve dvije godine Gimnazije „Miloje Dobrašinović“, takođe, je okončala sa odličnim uspjehom. Nakon toga je završila Američku školu, United World College u Mostaru u trajanju od dvije godine. Amila priča da je to iskustvo bilo predivno.

– Upoznala sam ljude iz 55 zemalja svijeta i saznala puno više o različiim običajima, kulturama i tradicijama nego što bih mogla iz bilo koje knjige. Naravno, koliko god da je iskustvo bilo lijepo bilo je i naporno i veoma zahtjevno akademski – rekla je ona.

Naša sagovornica je ispričala i kako provodi svoje slobodno vrijeme. Hobi joj je karate kojim se bavi od  sedme godine. Kaže da ima crni pojas.

-Osim toga, volim filmove, izlaske i druženje-rekla je ona.

Amila nema neki svoj poseban moto, ali ono što je, priča, uvijek pokreće jeste želja da iskoristi datu priliku, doprinese svom okruženju i pomogne ljudima koliko je to u njenoj moći.  Za sve to, kaže, neophodan je svakako veliki trud i rad.

– Tako da bih dobru organizaciju navela kao osobinu koju cijenim kod sebe – rekla je ona.

(mnemagazin.me)

Portal Analitika