Zanimljivosti

Sastojak ljutih paprika može da uništi ćelije raka

Ćelije raka bi mogle da budu uništene pomoću kapsaicina, jedinjenja koje je jedan od glavnih sastojaka ljutih paprika.
Sastojak ljutih paprika može da uništi ćelije raka
Portal AnalitikaIzvor

Konzumiranje sirovih paprika ili kao sastojaka sosova i salata moglo bi da djeluje preventivno protiv simptoma karcinoma. Kapsaicin, sastojak ljutih papričica koji je odgovoran za vatreni osjećaj koji imamo u ustima kada ih jedemo, može da uništi ćelije raka, tvrde naučnici sa njemačkog Univerziteta Rur, piše britanski "Express". 
Njihova nedavna studija je otkrila da kapsicin može da bude pokretač samouništenja ćelija raka. Naučnici vjeruju da bi to saznanje moglo da im bude od velike pomoći u razvoju lijeka protiv raka u budućnosti. 

 "Kapsaicin je sposoban da podstakne apoptozu (ćelijsku smrt) i da inhibira dalji razvoj ćelija raka kod mnogo različitih tipova kancera, kao što su, na primjer, osteosarkom (tumor kosti), rak debelog crijeva ili pankreasa, a da to pritom ne ugrozi ostale 'normalne' ćelije", kaže doktorka Lea Veber.  

Jedno ranije istraživanje otkrilo je da oni koje redovno jedu ljute paprike imaju 13 odsto manje šansi za ranije umiranje. 

Kao uzrok toga naveden je kapsaicin, koji ima anti-mikrobne i protiv-upalne sposobnosti, koje se dovode u vezu sa prevencijom bolesti.  

Konzumacije ljutih paprika može da bude neprijatna onima koji nisu navikli na ljuto, ali se s vremenom razvija tolerancija na ljutinu. Što smo stariji, čulo ukusa prirodno postaje slabije, pa se i ljutina postaje lakše podnošljiva. 

(B92)

 

Portal Analitika