Politika

MEDOJEVIĆ: U zahtjevu Katnića piše da je novac legalan

Lider Pokreta za promjene (PzP) i funkcioner Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević, rekao je da u zahtjevu za ukidanje njegovog poslaničkog imuniteta piše da je novac PzP-a legalan i da nije iz kriminalnih tokova, za šta ga optužuje Specijalno tužilaštvo. On je kazao da je motiv istrage protiv njega lična osveta glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.
MEDOJEVIĆ: U zahtjevu Katnića piše da je novac legalan
Portal AnalitikaIzvor

- U samom zahtjevu specijalni državni tužilac pokazuje ogromno neznanje, jer biće krivičnog djela pranje novca podrazumjeva da tužilac ima osnovanu sumnju i za to adekvatne dokaze da je novac porijeklom iz kriminalnih izvora. Ovdje sam Katnić konstatuje da je novac legalan i kaže da za njega nije plaćen porez. Novac od osumnjičenog Momira Nikolića je porijeklom od prodaje njegove lične nekretnine, za šta ima ugovor ovjeren kod notara, ugovor o depozitu sredstava – zamislite gdje – u Prvoj banci, sve priznanice o podizanju novca, carinske deklaracije o prenošenju gotovine u BiH... Katnić ne zna da porez na nekretnine plaća kupac, odnosno da onaj ko prodaje nekretninu nije dužan da plati porez. U samom zahtjevu za skidanje imuniteta stoji najbolja odbrana Nebojše Medojevića - istakao je predsjednik PzP-a i dodao da se uvidom u finansije njegove stranke može vidjeti da je ukupna podignuta gotovina u 2016. daleko manja od iznosa za koji Katnić tvrdi da je opran.

Medojević je pozvao vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da iskoristi svoja zakonska ovlašćenja i da odbaci, kako je rekao, "sramotni čin osvete, odmazde, politikog šikaniranja i pritiska koji Milivoje Katnić sprovodi po nalogu braće Đukanović".

- On želi da se osveti zbog toga što sam ga podsjetio na vrlo ozbiljna i teška, a možda i najteža, krivična djela koja se dešavaju danas u Crnoj Gori i koja sprovode njemu blisku ljudi, kao njegov ortak Zoran Lazović, i što sam ga podsjetio na zločine o kojima postoji ozbiljan i obiman dosije u hrvatskim službama o tome kako je on terorisao i proganjao građane Cavtata 1991/92 - saopštio je Medojević na konferenciji za medije.

Funkcioner DF-a je poručio je poslanicima u crnogorskom parlamentu da treba samo da pročitaju zahtjev glavnog specijalnog tužioca za ukidanje imuniteta i da vide da je novac koji je predmet istrage legalan.

- Nijedan cent tog novca nije uplaćen na račun PzP-a i nijedan cent podignut s računa PzP-a nije uplaćen Momiru Nikoliću - podvukao je on.

Upitan da pojasni jučerašnju izjavu da će DF na svako nasilje odgovoriti nasiljem, Medojević je rekao da to može podrazumijevati proteste i „neke međunarodne aktivnosti".

- Nemojte da mislite da ćemo sjedjeti mirno i gledati kako nas Katnić hapsi bez dokaza i da ćemo pisati mejlove, već ćemo u takvoj situaciji razmisliti i pripremiti adekvatan odgovor. DF nikad nije bio neko ko zagovara nasilje; mi zagovaramo političko rješenje. Prema mojim informacijama, međunarodna zajednica će se ubrzo uključiti i mi ćemo doći do političkog rješenja. Zbog toga Katnić na pravdi Boga želi mene da uhapsi. Oni ne žele da za stolom bude najjača opoziciona grupacija. Pozivamo sve u Crnoj Gori da se ova kriza riješi političkim sredstvima. Svako ko želi da hapsi lidere DF-a rizikuje produbljenje krize i radikalizaciju prilika. Ovakav progon opozicije uvijek može da završi nasiljem koje ne mora da inicira opozicija - zaključio je on.

Podsjećamo, Specijalno tužilaštvo dostavilo je zahtjev Skupštini za ukidanje imuniteta predsjedniku PZP-a zbog sumnje da je sa još četiri osobe učestvovao u pranju novca.

Istražitelji od 19. oktobra prošle godine utvrđuju ko je sve uključen u pranje novca i kakva je bila šema malverzacija kojom je pokušano da se prikrije porijeklo spornih dolara. Istraga je pokrenuta protiv direktora PzP-a Dejana Vujisića, tehničkog sekretara PzP-a Željka Šćepanovića, preduzetnika iz BiH Momira Nikolića i dilera deviza Gordana Konatara. Njima se na teret stavljaju krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Procedura nalaže da Administrativni odbor razmatra prijedlog Tužilaštva, a konačnu odluku donosi Skupština na plenumu.

Portal Analitika