Abiznis

CBCG: Banke stabilne, nema potrebe za sanacijom

Centralna banka je saopštila da u ovom trenutku nema potrebe za uvodjenje privremene uprave u neku od banaka koje posluju u Crnoj Gori kao i da nijedna od banaka nije u takvom stanju da bi joj bila potrebna sanacija.
CBCG: Banke stabilne, nema potrebe za sanacijom
Portal AnalitikaIzvor

Iz CBCG je za portal Analitika saopšteno da je bankarski sistem stabilan kao i da su određeni rizici koji su registrovani na individualnom nivo predmet stalne pažnje monetarnih vlasti.

Kako ističu, zahtjeva za sanaciju banaka ne može ni biti jer još uvijek niije zakonski definisano to pitanje.

„CBCG je u fazi kreiranja nacrta Zakona o sanaciji banaka. U planu je da, do kraja juna tekuće godine, Centralna banka dostavi nacrt Zakona o sanaciji resornom ministarstvu (Ministarstvu finansija), na dalju proceduru. Usvajanjem ovog zakona će se stvoriti uslovi za sanaciju banaka u crnogorskom bankarskom sistemu“, saopšteno je iz CBCG.

Ističe se medjutim da je crnogorski bankarski sistem stabilan i da u ovom trenutku nema banaka koje bi imale potrebu za sanacijom u okvirima koji se propisuju EU direktivom.

Lider Pokreta za promoene Nebojša Medojević je saopštio da će nakon usvajanja zakona o sanaciji banaka makar dvije banke podnijeti zahtjev za sanaciju.

 

 

 

Portal Analitika