Abiznis

Profesori i studenti Univerziteta Sjeverne Arizone posjetili vodoizvorište "Bolje Sestre"

JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ juče je na izvorištu „Bolje Sestre“ ugostilo profesora Dr Paula Gremilliona i grupu studenata Univerziteta Sjeverne Arizone (Northern Arizona University) iz Flagstafa, Sjedinjene Američke Države, kao i predstavnike Rudarskog geološkog fakulteta iz Beograda koje je predvodio prof. Zoran Stevanović, a koji je svoju stručnu pomoć pružio ovom JP prilikom realizacije više značajnih projekata.
Profesori i studenti Univerziteta Sjeverne Arizone posjetili vodoizvorište "Bolje Sestre"
Portal AnalitikaIzvor

Sama posjeta predstavljala je uvodni dio stručnog seminara pod nazivom „Karakterizacija i inženjering karstnih basena“ (CharacterisationandEngineeringof Karst Aquifers)  koja će se održati od 1-8. juna 2017. u Trebinju pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Prof. Stevanović je održao kratku prezentaciju kojom je goste upoznao sa geološkim karaktersistikama i specifičnostima izvorišta „Bolje Sestre“, istorijatom realizacije projekta regionalnog vodosnabdijevanja, kao i ukazao na značaj ovog projekta za unaprjeđenje turističke privrede kao generatora razvoja koji povlači ulaganja i u ostale privredne grane.

Gosti su iskazali neskriveno zadovoljstvo zbog posjete ovom izvorištu. Kako dolaze iz Arizone,  i sami se suočavaju sa problemima u obezbjeđenju dovoljnih količina vode koje dopremaju iz prilično udaljenih krajeva usljed nedostatka raspoloživih izvorišta. Izlaganje prof. Stevanovića o projektu regionalnog vodosnabdijevanja  je izazvalo veliko interesovanje gostiju i podstaklo značajan broj pitanja posebno u odnosu na činjenicu da je jedan tako veliki i za svjetske uslove moderan projekat, čija se gradnja odvijala na nepristupačnim terenima i bila često ometana lošim vremenskim uslovima, realizovan za manje od četiri godine.

Uz izvorište gosti su obišli i ostale objekte vodozahvata – laboratoriju, pumpno postrojenje i UV reaktore, komandni centar sa sistemom za mjerenje, praćenje i kontrolu (SCADA).

Portal Analitika