Društvo

Srednjoškolci danas polažu eksternu maturu

Polaganje eksternog maturskog i stručnog ispita iz stranog jezika učenici srednjih škola polagaće danas, dok će ispit iz matematike polagati sjutra, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.
Srednjoškolci danas polažu eksternu maturu
Portal AnalitikaIzvor

Položen maturski i stručni ispit je opšti uslov za nastavak obrazovanja na visokoškolskoj ustanovi, pišu Dnevne novine.

Podsjećamo, polaganje eksternog maturskog i stručnog ispita počelo je 21. aprila, kada su učenici polagali ispit iz crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti; albanskog jezika i književnosti.

“Učenici koji polažu eksterni maturski ili stručni ispit školske 2016/17. godine, nakon povratka sa školovanja iz inostranstva, ispite će polagati u prostorijama Ispitnog centra 15. juna (crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost; albanski jezik i književnost) i 16. juna 2017. godine (strani jezik ili matematika) sa početkom u 14 sati”, kazali su iz Ministarstva.

Kako u prosvjetnom resoru objašnjavaju, maturski ili stručni ispit je standardizovana eksterna provjera školskih postignuća kojom se želi vidjeti u kojoj su mjeri učenici dostigli nacionalne standarde znanja, navedene kroz ciljeve obrazovnih programa.

“Ispit se polaže nakon završenog četvorogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja. Cilj ovakvog načina provjere je praćenje i provjeravanje znanja, vještina i kompetencija učenika. Rezultati na ovim ispitima zasnovani su na ishodima znanja koje je po obimu, sadržaju i zahtjevnosti unaprijed određeno i objavljeno u Ispitnim katalozima”, dodaju u Ministarstvu.

Dnevne novine

Portal Analitika