Crna hronika

Đikanović se ne kaje, tvrdi da je on bio meta

Nikšićanin Peko Đikanović juče je u podgoričkom Višem sudu kazao da je Dragoljub Mijušković, u kojeg je sa prijateljem Draganom Kontićem 1. oktobra prošle godine ispalio ukupno 12 hitaca, mjesecima prije ubistva tražio osobu koja bi ga likvidirala.
Đikanović se ne kaje, tvrdi da je on bio meta
Portal AnalitikaIzvor

Đikanovićevu odbranu potvrdio je i optuženi Kontić, navodeći da mu je Mijušković mjesec i po prije ubistva ponudio, 50.000 eura da "prešega Peka na pola“. Proces vodi sudija Predrag Tabaš.

Optuženi Đikanović juče nije želio pred sudom otkriti motiv zbog kojeg je prekinuo dugogodišnje prijateljstvo sa pokojnim Mijuškovićem, navodeći da „mu je ispod časti da o tome govori“.

– Ne kajem se. Uradio sam jedino šta sam mogao u ovakvoj situaciji, jer sam šetao sa nacrtanom metom na leđima. Nijesam imao alternativu. Da sam prijavio policiji, to bi ubrzalo moju smrt, jer vrana vrani ne vadi oči – kazao je Đikanović, ističući da je Mijušković „policiji davao procenat od zelenašenja i šverca skanka“.

On je naveo da prihvata svaku kaznu i dao riječ da se neće žaliti na presudu.

– Svjestan sam da moram odgovarati i ne bježim od odgovornosti. Ono što ne prihvatam su kvalifikacije medija koje su predstavile građanima da sam sasuo 12 metaka čovjeku u leđa – kazao je on.

Prema njegovim riječima, bitniji mu je sud građanstva, nego suda pred kojim se juče našao.

– Svoje djelo smatram časnim, moralnim, pa čak i crnogorskim. Ono za što me vi teretite ja zovem svojom pobjedom i prihvatam odgovornost dok se gubitnici dave u samoobmanjivanju, a ponekad i u sopstvenoj krvi – kazao je on.

Đikanović je naveo da je od prijatelja iz Beograda saznao da Mijušković traga za osobom koja bi ga likvidirala.

– Mijušković je tražio čovjeka koji bi za novac pucao u mene. Ne znam da li se na ovaj potez odlučio iz straha, ili sujete – rekao je Đikanović. 

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika