Crna hronika

SDT istražuje ukupno osam slučajeva ratnih zločina

Specijalno državno tužilaštvo istražuje ukupno osam slučajeva ratnih zločina počinjenih devedesetih godina, među kojima su i predmeti koji su pravosnažno okončani (Bukovica, Morinj, deportacije, Kaluđerski laz), a za pojedine od njih čekaju dozvolu za pretragu zaštićene baze podataka Haškog tribunala. U pitanju su dva nova predmeta i šest starih, piše današnja Pobjeda.
SDT istražuje ukupno osam slučajeva ratnih zločina
Portal AnalitikaIzvor

Pobjedi je iz kabineta vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića saopšteno da su prošle godine formirana dva nova predmeta zbog krivičnih djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, te da je osim njih otvoreno i šest koji su formirani u ranijem periodu, a odnose se na slučajeve ratnih zločina za koje postoji sumnja da su počinjeni u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini tokom 1991, 1992. i 1993. godine.

Nijesu odgovorili o kojim se konkretno predmetima radi navodeći da je u jednom od novih slučajeva, u postupku protiv jedne osobe, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva podignuta optužnica, a glavni pretres zakazan za jun. Okrivljeni je, naglasili su oni, u pritvoru.

Prema saznanjima Pobjede, radi se o slučaju protiv 47-godišnjeg Nikšićanina Vlada Zmajevića, koji se tereti da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom rata na Kosovu 1999. godine. Njemu suđenje počinje 21. juna.

– Drugi predmet formiran je povodom informacije Udruženja boraca ratova od 1990. godine u vezi lišenja života 24 pripadnika JNA u toku 1991. i 1992. godine na području Hrvatske i BiH i predmet se nalazi u fazi izviđaja. Prikupljen je dio dokumentacije od nadlež- nih organa Crne Gore, a takođe je uspostavljena saradnja sa državama regiona, kao i Haš- kim tribunalom, radi prikupljanja dokaza – naveli su iz Stankovićevog kabineta. 

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika