Politika

Na crnoj listi Rogozin, Patrušev, Železnjak, Kadirov, Malofejev…

Potpredsjednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin, generalni sekretar Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije i šef svih obavještajnih službi Rusije Nikolaj Patrušev, predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov, vlasnik Televizije Carigrad i tajkun Konstantin Malofejev, zamjenik generalnog sekretara Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak, nalaze se, između ostalih, na listi lica kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, piše današnja Pobjeda.
Na crnoj listi Rogozin, Patrušev, Železnjak, Kadirov, Malofejev…
Portal AnalitikaIzvor

Na spisku nepoželjnih, koji je formiran shodno odluci Evropskog savjeta, nalazi se ukupno 149 ruskih i ukrajinskih državljana koji su aktivno učestvovali ili su podržavali agresiju na Ukrajinu i nasilnu aneksiju Krima.

U odluci Vlade navodi se da se ,,ograničava ulazak na teritoriju Crne Gore kao i ograničava raspolaganje imovinom i sredstvima licima koja su odgovorna za aktivno podržavanje politika koje podrivaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine“.

Potpredsjednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Rogozin nepoželjan je zbog toga što je ,,aktivno pozivao na aneksiju Krima“. Rogozin se umiješao nedavno i u unutrašnje stvari naše države zaprijetivši Crnoj Gori ,,da će zažaliti zbog članstva u NATO“.

Na listi je i jedan od najbližih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, Nikolaj Patrušev, sekretar Savjeta bezbjednosti i šef svih obavještajnih službi Ruske Federacije. U obrazloženju se navodi da je bio umiješan u formiranje politike ruske Vlade kojom se ugrožava teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Tu se, međutim, ne završava aktivnost Patruševa. Istraživanje organizacije Risk menadžment i ruskog ,,Insajdera“, koje je prenijela Pobjeda, dovelo ga je u vezu sa glavnim organizatorom za planiranje terorističkih napada u Crnoj Gori Eduardom Šišmakovom, jer je na njegov poziv prisustvovao sjednicama ruskog Savjeta bezbjednosti tokom 2014. godine špijunske krize u Poljskoj.

Beogradski dnevnici ,,Blic“ i ,,Danas“ su otkrili da je desetak dana nakon pokušaja terorističkog napada uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori Patrušev odveo u Moskvu trojicu ruskih špijuna koji su dovedeni u vezu sa planiranjem terorističkih napada i ubistvom najviših državnih funkcionera.  

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika