Politika

PESKOV: Ne znamo ništa o spiskovima lica kojima je zabranjen ulaz u Rusiju

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izjavio je danas da u Kremlju nemaju nikakvu informaciju o postojanju zabrane ulaska u Rusiju za crnogorske političare i činovnike.
PESKOV: Ne znamo ništa o spiskovima lica kojima je zabranjen ulaz u Rusiju
Portal AnalitikaIzvor

Na pitanje novinara da li postoji zabrana, odnosno spisak lica kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, Peskov je odgovorio: „Ne, ništa ne znamo o tome“.

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je danas da Rusija „čuva u tajnosti“ spisak osoba iz Crne Gore kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, a „protjerivanje“ poslanika Miodraga Vukovića nazvao je „destrukcijom i primitivizmom“.

- Vidio sam iz jedne službene zabilješke da je prilikom uručenja note Ministarstvu inostranih poslova Rusije sa njihove strane saopšteno da taj spisak ostaje tajna i neće biti dostupan. To je praksa koju su oni uveli i koju poštuju, u ovom trenutku ne možemo znati ko je na tom spisku - kazao je Marković nakon Premijerskog sata.

Pres-ataše ruske ambasade u Podgorici Jelisaveta Borisovna izjavila je danas agenciji Tass da tvrdnja da u Rusiji postoje spiskovi nepoženjih osoba iz Crne Gore „nemaju nikakve osnove“.

- Još u septembru 2015. godine, Ambasada je obavijestila Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore da će u vezi sa odlukom Podgorice da se priključi sankcijama protiv Rusije i uvesti zabranu na ulazak niza ruskih državljana, Rusija iskoristiti pravo reciprociteta. Pri tom, konkertna imena nijesu nazvana, i zato bilo koji pokušaji „formiranja“ takvih spiskova u lokalnim medijima nemaju osnova i nijesu tačni - navela je Borisovna.

Podsjećamo, Rusija je u nedjelju na moskovskom aerodromu zabranila ulazak poslaniku DPS-a Miodragu Vukoviću, zbog čega je Podgorica zvanično protestovala, tražeći objašenjenje, uz stav da su „prekršena osnovna pravila međunarodnog prava i pravila dobre diplomatske komunikacije“.

- Vukoviću je bio zabranjen ulazak u Rusiju kao odgovor na sankcije EU protiv Moskve kojima se Crna Gora priključila - izjavila je ranije portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Izvor: Portal RTCG

Portal Analitika