Kultura

Kalezić: Štrajk upozorenja tačno na početak sjednice Vlade

Sindikata kulture održaće sjutra štrajk upozorenja u 11 časova, tačno na najavljeni početak sjednice Vlade, kako bi skrenuli pažnju na svoj nezavidan položaj, kazao je za Portal Analitika predsjednik ovog sindikata, Željko Kalezić.
Kalezić: Štrajk upozorenja tačno na početak sjednice Vlade
Portal AnalitikaIzvor

- Štrajkovaćemo u okviru svojih radnih mjesta, do pola sata - koliko je ko u mogućnosti - kako bi skrenuli pažnju na probleme koji već duže traju, a odnose se prevashodno na rješavanje stambenih pitanja i odmor zaposlenih u ovom sektoru - istakao je on.

Kalezić ističe da će nakon toga sačekati odgovor Vlade na zahtjeve koje su danas uputili kroz svoje otvoreno pismo.

- Ali, nećemo čekati dugo. Ovo sjutra je samo štrajk upozorenja - precizirao je Kalezić.

U zvaničnom obraćanju iz Sindikata kulture danas su obavijestili da će, zbog odbijanja Ministarstva kulture da se odredi prema zahtjevima koje su zaposleni u kulturi postavili prije više od pola godine, „preći na sljedeći nivo sindikalne borbe koji uključuje štrajk upozorenja putem privremene obustave rada“.

- Rokovi koji su definisani Granskim kolektivnim ugovorom u odnosu na članove 30. i 32. važećeg GKU su višekratno probijeni, uz interpretaciju ministra, koji se nalazi u Vladi kontinuiteta, da nije u obavezi da poštuje dogovore postignute u pregovorima sa Ministrom Pavlem Goranovićem i Vladom Mila Đukanovića. Čak i da ministar Janko Ljumović želi da preuzme na sebe odgovornost za odstupanje od ranije postignutih dogovora, ne može biti amnestiran od nepoštovanja zakona ove države, kako mu očigledno pogrešno sugerišu pojedini službenici Ministarstva - stav je Sindikata kulture.

3105kalezic1

Oni smatraju da „pravne interpretacije službenika Ministarstva o navodno centralizovanom sistemu određenih resora u odnosu na Ministarstvo kulture“, i pojašnjenje da iz tog razloga „Ministarstvo neće da uplaćuje sredstva po Granskom kolektivnom ugovoru, na što su obavezani Zakonom“, smatraju neprimjerenim i paušalnim.

- Nadamo se da ministar kulture Ljumović sjedi u istoj Vladi u kojoj sjede i ostali ministri premijera Duška Markovića. Pri tome službenici ministra Ljumovića, obaveze svog resora pokušavaju svaliti na institucije koje su u nadležnosti Ministarstva kulture, ne razmišljajući da novac koji je opredjelila prethodna Vlada budžetom za tekuću godinu, a koji se mora uplatiti na osnovu posebnih sporazuma između Ministarstva i Sindikata, nije planiran i budžetom samih institucija, te će se njegovim eventualnim povlačenjem sa tih računa ugroziti sama poslovanja institucija, uz dalekosežne posljedice kako na sistem, tako i na zaposlene. Takođe, nalozi za uplate od po stotinjak eura prema najnovijim zahtjevima Ministarstva, a koja ovih dana stižu na adrese javnih ustanova, ne mogu da pokriju niti zakonski minimum, niti realne potrebe zaposlenih u kulturi Crne Gore - naveo je Kalezić u zvaničnom obraćanju.

On podsjeća da Ministarstvo prosvjete za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u fond sindikata godišnje uplati 450.000, a ministarstva zdravlja i unutrašnjih poslova još više, te da su to „primjeri domaćinskog ponašanja određenih Vladinih resora, što se ne može reći i za Ministarstvo kulture“.

- Poziv službenika Ministarstva tokom pregovora sa Sindikatom da zaposleni ne stupe u štrajk smatramo da ne zaslužuje dodatni komentar. Na žalost, moramo da obavijestimo javnost da je to očigledno posljednja linija odbrane naših prava. Cijeneći da Ministarstvo kulture i ministar ne doprinose otklanjanju navedenih nepravilnosti te da nijesu uspjeli da obezbijede ni minimalnih 100.000 eura za rješavanje stambenih pitanja, te 30.000 eura za prevenciju radne invalitnosti, odmor i rekreaciju zaposlenih u kulturi, Glavni odbor Sindikata kulture jedinstven je ustavu da smo prinuđeni da organizovano stupimo u štrajk upozorenja - po preporuci službenika Ministarstva - pokrenemo medijsku kampanju kako bi informisali javnosti o problemima sa kojima smo suočeni, te da zatražimo neopozivu ostavku ministra Ljumovića i poikrenemo neophodne sudske sporove za naplatu navedenih potraživanja, ne samo za 2017. godinu, već u cjelokupnom periodu u kojem Ministarstvo nije uplaćivalo sredstva - zaključuje se u saopštenju Sindikata kulture.

Foto: Gov.me

Portal Analitika