Politika

Moskva ruši opozicioni dogovor u Novom!

Dio Demokratskog fronta predvođen Demokratskom narodnom partijom uslovio je podršku kandidatu za predsjednika opštine Herceg Novi iz Demokrata Stevanu Katiću usvajanjem deklaracije o ukidanju sankcija Rusiji u hercegnovskom parlamentu, saopšteno je Pobjedi iz DNP-a Milana Kneževića.
Moskva ruši opozicioni dogovor u Novom!
Portal AnalitikaIzvor

Deklaracija o nesprovođenju, odnosno ukidanju sankcija Rusiji u opštinama u kojima je opozicija na vlasti usaglašena je u Voronežu u Rusiji tokom posjete lidera Fronta Milana Kneževića i Andrije Mandića sredinom maja, i sa njenom sadržinom su upoznati i visoki funkcioneri Jedinstvene Rusije i ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

Zahtijev

Član Predsjedništva DNP-a i najbliži saradnik Milana Kneževića, Vladislav Bojović kazao je u izjavi za Pobjedu da će ta stranka zahtijevati da predlog deklaracije mora biti uvršten u koalicioni sporazum o formiranju vlasti u Herceg Novom.

– Zahtijevaćemo da ova inicijativa bude jedan od osnovnih principa prilikom formiranja vlasti u Herceg Novom. Ako su se svi politički subjekti za vrijeme izborne kampanje u Herceg Novom zalagali za najbolje odnose sa Rusijom, ukidanje sankcija i privlačenje ruskih investicija, onda predlog ove deklaracije mora biti uvršten u koalicioni sporazum kao jedan od osnovnih pravaca rukovođenja gradom. Uostalom, to su potvrdili i Novljani dajući nam podršku – rekao je Bojović za Pobjedu.

Vlast u Herceg Novom još nije konstituisana s obzirom na to da je 26. maja izabran samo predsjednik lokalnog parlamenta- Miloš Bigović iz Pokreta za promjene. Istog dana je trebalo i da bude izabran i Stevan Katić iz Demokrata na funkciju predsjednika opštine, ali je naknadno saopšteno da je izbor čelnog čovjeka Novog pomjeren za prvu sedmicu juna, najvjerovatnije osmog juna.

Prema pouzdanim saznanjima Pobjede, zahtjev DNP-a podržava i centrala Nove srpske demokratije tako da je izbor Katića za predsjednika opštine, ali i dogovor opozicije u tom gradu pod znakom pitanja, jer DNP i Nova imaju ukupno tri odbornika - dovoljno da na duži rok blokiraju izbor čelnog čovjeka Novog.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika