Društvo

VDT ne isključuje preispitivanje odluke u slučaju "Limenka"

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković nije isključio mogućnost preispitivanja odluke o slučaju Limenka.
VDT  ne isključuje preispitivanje odluke u slučaju "Limenka"
Portal AnalitikaIzvor

Specijalno državno tužilaštvo utvrdilo je da nije bilo zloupotrebe u aferi "Limenka". Zbog zastarjelosti sudski postupak je obustavljen, iako je država u ovom slučaju oštećena za preko deset miliona eura. 

"To je interna odluka Tužilaštva a svaka takva odluka je podložna preispitivanju", kazao je Stanković novinarima u Podgorici.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) slučaj "Limenka" dostavilo je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici kako bi utvrdilo da li su prijavljena lica nesavjesno postupala u službi.

Međutim, Osnovno tužilaštvo odbacilo je kri­vič­nu pri­ja­vu ko­jom su se biv­ši di­rek­tor Upra­ve po­li­ci­je Ve­se­lin Ve­ljo­vić i ne­ka­da­šnji mi­ni­star unu­tra­šnjih po­slo­va Ivan Bra­jo­vić te­re­ti­li da su u slu­ča­ju „Li­men­ka” po­či­ni­li kri­vič­no dje­lo ne­sa­vje­stan rad u slu­žbi.
 
"Ocjenom dokaza prikupljenih u izviđaju Osnovno državno tužilaštvo je našlo da je u odnosu na prijavljenog V.V. nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja prije podnošenja prijave, dok je u odnosu na prijavljenog I.B. našlo da ne postoji osnovana sumnja da je isti izvršio krivično djelo nesavjestan rad u službi, kao ni drugo krivično djelo iz nadležnosti ovog tužilaštva, za koje se goni po službenoj dužnosti", potvrdila je portparolka Osnovnog državnog tužilaštva Danka Ivanović Đerić za portal fosmedia.
 

Vlada Crne Gore je  u aprilu 2008. godine prodala za 3.300.000 eura Acu Đukanoviću pravo da koristi 7.637 kvadratnih metara državnog zemljišta na kojem se nalazi zgrada Limenka. U skladu sa tim, država je bila dužna da ukloni objekat sa zemljišta koje je Đukanović dobio na tenderu.

No, to se nije desilo. Policija, koja se nalazila u tim prostorijama, trebalo je da se iseli do 26. maja 2010. godine. Takođe, Limenku je trebalo da napusti i MUP. Jedino je Uprava policije izašla iz Limenke, a Đukanović je 2012. godine tužio državu nakon što je Vlada odbila da mu isplati obeštećenje zbog neispunjenih obaveza iz ugovora o kupoprodaji zemljišta u podgoričkom naselju Momišići. 

Sudija Osnovnog suda Natalija Boričić je krajem 2012. godine usvojila dio tužbenog zahtjeva, prema kome je država trebalo da vrati više od tri i po miliona eura, čime mu je sa kamatom vraćen i novac koji je dao za kupovinu tog zemljišta. Nekoliko mjeseci kasnije Boričić je donijela presudu kojom uvažava i drugi dio tužbe Đukanovića i obavezuje državu Crnu Goru da mu na ime naknade štete razlike u cijeni nepokretnosti isplati 667.268,76 eura, a na ime naknade štete izmakle dobiti za period od 26. maja 2010. do 17. maja 2012. godine, iznos od 7,7 miliona plus zateznu kamatu oko milion i po eura.

Tu presudu dvije godine kasnije potvrdio je Viši sud, a zatim i Vrhovni koji je odbio reviziju predmeta.

Portal Analitika