Crna hronika

Medojević uputio prigovor Stankoviću

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević, uputio je prigovor vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stanković na postupanje glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Prenosimo ga integralno.
Medojević uputio prigovor Stankoviću
Portal AnalitikaIzvor

Poštovani gdine Stankoviću,

Koristim ovu priliku da iskažem svoj protest zbog protivzakonitog postupanja glavnog  specijalnog tužioca Milivoja Katnića i specijalnog tužioca Lidije Vukčević u predmetu protiv funkcionera i aktivista Pokreta za promjene. Specijalni tužilac je tražio pritvor za direktora PzP Dejana Vujisića , i tehničkog sekretara PzP Željka Šćepanovića ,a da nije sudu prezentirala nijedan materijalni dokaz , koji bi poslužio, makar kao indicija da je izvršeno krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz čl 401a st.1 u vezi st.6 KZ CG I produženog krivičnog djela pranja novca iz čl. 268 st.3 I 4 u vezi sa st.1 u vezi čl.49 KZ CG .

Cijenim da bi SDT Milivoje Katnić, morao postupati neselektivno u primjeni svojih zakonskih ovlašćenja I imati iste kriterijume prilikom zahtjeva za zadržavanjem  osumnjičenih u pritvoru, što se prema standardima EU, smatra krajnom mjerom , koja se primjenjuje samo u slučajevima kada je to nesumnjivo neophodno radi efikasnosti istrage.

Nažalost, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, postupa selektivno i primjenjuje različite kriterijume, u zavisnosti od pripadnosti političkim partijama i intersnim grupama.

Odlukom SDT Milivoja Katnića bivši direktor NLB banke Črtimir Mesarič je pušten da se brani sa slobode, i ako se radi o osumnjičenom da je član kriminalne organizacije koja je oštetila državu za više od 20 miliona EUR. Milivoje Katnić je odlučio da oba osumnjičena Nebojšu Boškovića i Črtimira Mesariča, pusti da se brane sa slobode, i ako u ovom slučaju postoje svi zakonski osnovi da im se odredi pritvor. Mesarič je državljanin Slovenije, za kojeg postoji osnovana sumnja da sledeći put neće biti dostupan tužilaštvu.  U slučaj je umješanio više državnih funkcionera i činovnika koji mogu izvršiti uticaj na svedoke, ili uništiti materijalne dokaze . Imajući u vidu da je osumnjičeni Bošković već osudjivan za druga teška krivična djela, sa elementima organizovanog kriminala,  postoji i opasnost od ponavljanja krivičnog djela. Imajući u vidu ogromnu štetu budžetu i državinoj imovini, za koju se sumnjiče pomenuta lica, postoji opasnost od uznemiravanja javnosti.

Sve ovo nije bilo dovoljno GST Milivoju Katniću da traži pritvor za ove osumnjičene, a tražio je pritvaranja nevinih funkcionera PzP, za koje , objektivno ne postoji nijedan od zakonski definisanih uslova za zadržavanje u pritvoru.

Očigledno je da Milivoje Katnić, selektivno i tendenciozno primjenjuje svoja zakonska ovlašćenja, sa jasnom namjerom da protizakonito nanese političku štetu ugledu PzP i njegovih nevino, protivzakonito pritvorenih funkcionera I da time protivustavno zloupotrebljava SDT u kršenju osnovnih političkih prava naših funkcionera.

 Direktno uplitanje u politiku I to zloupotrebom svojih ovlašćenja i kršenjem Ustava I zakona, predstvljaće dovoljan osnov za pokretanje procesa revizije postupanja SDT u ovom slučaju, i utrdjivanje pojedinačne odgovornosti, kada se za to steknu politički uslovi. 

Portal Analitika