Društvo

Nikoli Mirotiću uručen Orden Svetog Save

Proslavljenom košarkašu Nikoli Mirotiću večeras je u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici uručen Orden Svetog Save zbog njegove pomoći crkvi i velikoj humanosti koju je iskazao proteklih godina, prenosi FOS Media.
Nikoli Mirotiću uručen Orden Svetog Save
Portal AnalitikaIzvor

Odluku da se Mirotiću dodijeli najveće odlikovanje Srpske pravoslavne crkve donio je Sveti arhijerejski sinod SPC, na čelu sa patrijarhom Irinejom, a dodijelio mu ga je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije. 

"Ovo je dan koji ću čuvati u svom srcu dok sam živ", izjavio je Mirotić nakon uručenja ordena.

Mirotić se u svom govoru osvrnuo na podršku koju mu pruža supruga.

"Put koji nas vodi ka Hristu je jedini pravi i istiniti put. Želim da se zahvalim supruzi Nini, jer bez njene pomoći i podrške ništa ne bih ostvario, tako da ovaj orden podjednako pripada njoj kao i meni", naveo je Mirotić u svom govoru koji je propraćen burnim aplauzom.

Mitropolit SPC Amfilohije je, prije nego što je uručio orden Mirotiću, ispričao jednu zanimljivu anegdotu.

"Nekoliko košarkaša je posjetilo pokojnog patrijarha Pavla. Oko njega sve dvometraši, a Pavle nizak tjelesno, ali visok u duhovnom smislu, pogleda oko njih gorostasnih i reče "O gospodo, oprostite što vas zaklanjam".

Večeras je u hramu, pored uručenja ordena, organizovano i predstavljanje knjige "Sveti i Veliki sabor", koja se odnosi na prošlogišnji sabor na Kritu, kojem je prisustvovala većina pravoslavnih crkava. 

Pored Mirotića, ovo odlikovanje od sportista su primili još samo Novak Đoković, Dejan Bodiroga i Vlade Divac. 

Izvor: FOS Media

Portal Analitika