Kultura

"Antropologija konzumerizma" Lidije Vujačić u izdanju Medijske kulture

Iz štampe je u izdanju Medijske kulture iz Nikšića izašla knjiga "Antropologija konzumerizma" - autorke Lidije Vujačić.
"Antropologija konzumerizma" Lidije Vujačić u izdanju Medijske kulture
Portal AnalitikaIzvor

Knjiga autorke Vujačić je izašla u okviru edicija Teorija medija, čiji je autor prof.dr Ratko Božović.

Medijska kultura je regionalni naučni časopis.

"U dobro osmišljenom, lucidnom, šarmantnom i argumentovanom spisu Antropologija konzumerizma sa karakterističnim podnaslovom Život (ni) je u reklami, Lidija Vujačić je osvijetlila skalu vrijednosti potrošakog društva i potrošačke kulture. Njena antopologija konzumerizma dovoljan je podsticaj da se kaže ponešto o temeljnoj autorkinoj preokupaciji – reklami, koja je uveliko zagospodarila našim svakodnevljem.

Već se može reći – što ne postoji u reklami toga nema ni u stvarnosti. Što je najgore, ona je počesto svojom baroknom sveprisutnošću ugrozila spontanu komunikaciju sa vrijednostima. Dovoljno je analizirati kako reklama brutalno prekida komunikaciju sa medijskim sadržajima, pa da se shvati koliko višak njenog posredovanja vrši redukciju komunikativne neposrednosti. Dominiraju nekreativne, gnjavatorske i nasrtljive reklame. One podilaze najnižem ukusu.

medijska

Postale su čovjekove vremeubice i forma perfidnog nasilja. Način djelovanja reklame na čovjekove želje otkriva jedan novi životni stil i novu ljestvicu vrijednosti, koja je u velikoj mjeri sporna. Reklama, izgleda, s lakoćom posreduje između čovjekovih želja i obezličenog, agresivnog tržišta. Ona se spustila sve do mikro – struktura svakodnevnog života, sve do čovjekove privatnosti i prisnosti, čak i do njegovog sna. Ona razapinje mreže zavisnosti u svim formama života. Nije slučajno primijećeno da se ona pojavila kao ogledalo kulture. U ovom slučaju prevashodno kao potrošačke kulture.

Njeni najraznolikiji vidovi ispoljavanja, kao na beskrajnom mozaiku, grade i razgrađuju stil svakidašnjeg života tako da ga “prosječna” pamet prihvata sa velikom privrženošću i sposobnošću prilagođavanja. Šta sve reklama čini za 6 oblikovanje životnog stila teško je odgonetnuti do kraja i pouzdano, ali se gotovo sa sigurnošću može dokazati da se svijet reklame opaža predsvjesno i nesvjesno.

Štoviše, svijet reklame postaje paradigmatičan za cjelokupnu kulturnu klimu i atmosferu u kojoj se uspostavljaju vrijednosti", zapisao je Ratko Božović.

Portal Analitika