Društvo

Lav Lajović rukopoložen u đakona CPC

Danas je u crkvi Svetoga Ivana Crnojevića na Cetinju, poglavar Crnogorske Pravoslavne Crkve, njegovo visokopreosvještenstvo gospodin Mihailo, rukopoložio u čin đakona gospodina Lava Lajovića.
Lav Lajović rukopoložen u đakona CPC
Portal AnalitikaIzvor

Novoimenovani đakon CPC Lav Lajovic poznati je javni djelatnik, a obavljao je i značajne državne funkcije. U jednom period bio je i na čelu Pobjede. On je književnik i publicista koji se bavio teološkim temama i crkvenim pitanjem u Crnoj Gori.

Autor je tri zbirke pjesama i više knjiga o Bogu. Dvije su knjige meditativne proze pod nazivom Metanoja, a dvije teološke i filozofske studije Jeres kosovskog mita i Sloboda iznad svega. Početkom mjeseca, odbranio je i magistarstku tezu – „Biblijske refleksije Ljetopisa popa Dukljanina“ i stekao zvanje magistra teoloških nauka.

- Prihvatanjem đakonske službe u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi želim da aktivnije i djelotvornije učestvujem u jevanđeoskoj misiji Crkve Hristove u Crnoj Gori, na slavu Božju, a svojoj zemlji i narodu na blagoslov. Sticaj okolnosti je dao da moj ulazak u đakonsku službu padne baš na praznik svetog apostola i jevanđeliste Jovana Bogoslova, onoga učenika za kojeg govoraše da ga je „Učitelj naročito ljubio“, a čijim sam se životom i djelom od prvih dana moga hoda sa Bogom, najviše inspirisao – kazao je ranije Lajović.

 

Portal Analitika