NATO

Hodžis: CG već pokazala da doprinosi bezbjednosti

Članstvo Crne Gore u NATO-u poboljšaće ukupnu bezbjednosnu situaciju u regionu, poručuje komandant američkih vojnih snaga u Evropi general Ben Hodžis.
Hodžis: CG već pokazala da doprinosi bezbjednosti
Portal AnalitikaIzvor

On za TVCG naglašava da će Alijansa u svoje redove primiti zemlju koja je već pokazala da doprinosi bezbjednosti, a ne da joj je potrebna zaštita.

General Ben Hožis kaže da će se skorim pristupanjem najvećem vojnom savezu u svijetu, Crna Gora naći u društvu zemalja koje dijele zajedničke vrijednosti i posvećene su jedne drugima.

"Crna Gora, time što postaje članica Alijanse, poboljšava ukupnu bezbjednosnu situaciju u regionu. NATO zemlje prisutne su duž cijele jadranske obale, što će omogućiti bolju bezbjednost tom veoma važnom prostoru, ali takođe će doprinijeti promovisanju zajedničkih zapadnih vrijednosti i pomoći će da se popuni bezbjednosni vakuum u regionu Balkana", ističe Hodžis.

On je ocijenio da će do toga što će Crna Gora uskoro postati 29. članice koristi imati i Alijansa.

"NATO će dobiti zemlju koja je već pokazala da doprinosi bezbjednosti, a ne da joj je potrebna zaštita. Crna Gora ima vojnike koji su raspoređeni u Avganistanu, našim misijama u Africi, misijama EU, već 20 odsto muškaraca ali i žena vojnika učestvuje u tim misijama. To je veliki procenat za relativno malu vojsku", kaže američki general.

Koliko će biti opravdani strahovi o uticaju Rusije na zemlje Zapadnog Balkana, nakon što Crna Gora pristupi Alijansi, jer smo u nedavnoj prošlosti bili svjedoci pokušaja miješanja Rusije i izborni proces u našoj zemlji?

"Nema sumnje da Rusija koristi netačne informacije, lažne vijesti i stvara lažnu percepiju o crnogorskom turizmu, vinskoj industriji. Iako su decenijma Rusi dolazili u Crnu Goru, sada se, odjednom, ne osjećaju bezbjedno. Mislim da su očigledni pokušaji Rusije, nezadovoljni su zato što je Crna Gora imala hrabrosti da odluči sama o tome šta želi. Međutim, većina ljudi shvata o čemu je riječ, i to neće imati negativan uticaj, ili ne bi trebalo da ima negativan uticaj koji bi Rusija željela da stvori", ističe Hodžis.

Kada je riječ o korišćenju crnogorskih resursa i vojnih kapaciteta, general američkih snaga, Timoti Mekgvajer, ističe da će oni biti korišćeni radi treniranja, saradnje i obuke.

"Ne mogu govoriti u ime NATO-a ali iz prespektive američke armije, mi smo zainteresovani za luku i aerodrome, i radujemo se saradnji i obuci sa crnogorskom vojskom. Ono što smo vidjeli u vašoj zemlji je impresivno, zadivljeni smo entuzijazmom i profesionalnošću crnogoskih vojnika", kaže Mekgvajer.

Mekgvajer zaključuje i da Crna Gora ima veoma važnu ulogu u bezbjednosti na Balkanu, kao i da je primjer drugim državama, kako se napreduje unutar saveza. (rtcg)

Portal Analitika