Ostalo

Janović: Nikada se nisam dopingovao, takve pobjede su Pirove

Iznenadna srčana smrt kod sportista, dijagnostiče metode u testiranjuu pacijenata, doping kontrola sportista, samo su neke od tema tribine o „Sportskoj kardiologji“ o kojima su u prepunoj Sali kotorskog kina „Boka“ večeras diskutovali brojni ljekari, sportski radnici, sportisti. Uu društvu medicinskih stručnjaka govorio je i ministar sporta Nikola Janović, podijelivši lična saznanja o upotrebi doping supstanci koje mu, kako je rekao, nikada nijesu bile saveznik na putu do vrhunskih sportskih rezultata.
Janović: Nikada se nisam dopingovao, takve pobjede su Pirove
Portal AnalitikaIzvor

Pored činjenice da sport sve više postaje unosan biznis gdje nažalost ni sportisti nijesu pošteđeni  trke za profitom, niti  mogu ostati imuni na tu bolest savremenog sporta, Janoviić je ukazao na to da sportisti sve češće plaćaju danak takvom poretku stvari. Cilj opravdava sredstvo, a nerijetko to bude i doping. Svjedoci smo  međutim, kako je rekao i sve rigoroznijih kontrola u olimpijskim sportovima, koje ulivaju nadu da doping ipak neće proći.
 
Kako je Janović kazao ta priča ima i onu drugu, mračniju stranu medalje i istakao da kao što u svakom žitu ima kukolja, tako i među sportistima ima pojedinaca nesposobnih da na etički način poboljšaju svoje performanse i dosegnu vrhunske rezultate predispozicijama i mogućnostima koje već imaju, već posežu za zabranjenim često najslađim voćem i isto takvim metodama. 

Motive za korišćenje doping supstanci, ministar Janović vidi u nezadovoljstvu postignutim rezultatima sportiste, želja da se izbore sa stresom, ubjeđenje da i drugi koriste doping, nedostatak samopouzdanja i znanja o posljedicama dopinga, presing od strane trenera, dokazivanje pred  porodicom i prijateljima, saigračima, navijačima....

To je lavirint iz kojeg je teško pronaći izlaz, jer su sve pobjede pod dopingom Pirove, a  posljedice često i fatalne po život - poručio je ministar sporta, apelujući na djecu i mlade da prije nego što zaplivaju sportskim vodama, treba da znaju da će sa dopingom  jednog dana možda postati pobjednici, ali će nakon dopinga biti doživotni gubitnici.

Specijalista interne medicine u Kliničkom centru Crne Gore, kardiolog Mihailo Vukmirović govorio je o iznenadnoj srčanoj smrti kod sportista, njegov kolega iz kotorske Bolnice Davor Kumburović o dijagnostičkim metodama u testiranju pacijenata, dok je specijalista medicine sporta u Domu zdravlja – Kotor Jelena Milutinović - Pejović,  upoznala prisutne sa doping kontrolom sportista. Moderator tribine bio je direktor kotorskog Doma zdravlja Igor Kumburović.

Portal Analitika