Politika

Odbor sjutra o članu DIK-a

Administrativni odbor sjutra će se izjasniti o naimenovanju člana Državne izborne komisije (DIK) koji će predstavljati civilno društvo, nevladin sektor i Univerzitet Crne Gore.
Odbor sjutra o članu DIK-a
Portal AnalitikaIzvor

Jedini kandidat za tu fukciju je predstavnik Građanske alijanse, Zoran Vujičić, koji je Administrativnom odboru dostavio kandidaturu na trećem ponovljenom javnom oglasu za popunu tog upražnjenog mjesta.

DIK čine predsjednik i deset članova u stalnom sastavu i po jedan opunomoćeni predstavnik podnosioca izborne liste.

Predsjednika DIK-a i jednog člana, predstavnika civilnog društva, nevladinog sektora i Univerziteta, imenuje Skupština, na predlog Administrativnog odbora, na osnovu javnog konkursa.

Četiri člana stalnog sastava DIK-a imenuju se na predlog parlamentarne većine, a četiri člana, od kojih jedan vrši funkciju sekretara, predlaže opozicija.

Za stalnog člana DIK-a imenuje se i jedan predstavnik političke partije, odnosno podnosioca izborne liste za autentičnu zastupljenost pripadnika manjinskih naroda ili manjinske nacionalne zajednice koja je na prethodnim izborima osvojila najviše glasova.

Za članove DIK-a ranije su izabrani Nataša Pešić, Ljiljana Radonjić, Mersudin Dautović, Aleksandar Jovićević, Haris Mekić, Dražen Medojević, Veljko Vujović i Milisav Ćorić. Za sekretara je izabran Veljo Čađenović.

Portal Analitika