Svijet

Tramp: Kim Džong Un – lud čovjek sa nuklearnim oružjem

Objavljen transkript razgovora Donalda Trampa i Rodriga Dutertea. Američki predsjednik je upitao filipinskog kolegu da li on misli da je Kim Džong Un stabilna ili nestabilna ličnost, na šta je Duterte odgovorio da um njihovog sjevernokorejskog kolege "ne funkcioniše i da bi on mogao da poludi u jednom trenutku".
Tramp: Kim Džong Un – lud čovjek sa nuklearnim oružjem
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp rekao je u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Filipina Rodrigom Duterteom da je sjevernokorejski lider Kim Džong Un "ludak koji ima nuklearno oružje".

Prema transkriptu razgovora, koji su objavili američki mediji, Tramp je rekao Duterteu da mu se stoga ne smije dozvoliti da se ponaša kako hoće, preneo je AFP.

"Mi imamo veliku oružanu moć, 20 puta veću nego on, ali ne želimo da je upotrebimo", rekao je Tramp, navodeći da je Pentagon u korejsko područje uputio dvije nuklearne podmornice prošlog mjeseca.

"Kim ima u svojim rukama opasnu igračku, koja bi mogla da stvori veliku agoniju celokupnom čovečanstvu", rekao je Duterte.

Tramp je, međutim, rekao da su nedavna raketna testiranja propala i istakao: "Sve njegove rakete padaju. To je dobra vijest".

On je, takođe, zatražio od flipinskog lidera da pozove predsjednika Kine Sija Đipinga da izvrši pritisak na sjevernokorjeskog lidera.

Bijela kuća je okarakterisala razgovor koji je Tramp imao sa Kim Džong Unom 29. aprila kao veoma "prijateljski", a američki predsjednik je nekoliko dana nakon tog razgovora javno izjavio da bi bio počastvovan da se sastane sa Kimom, navodi AFP i dodaje da je Tramp sada promijenio svoj stav prema sjevernokorejskom vođi.

 

Portal Analitika