Društvo

Vjerovali ili ne: Zatečen u krivolovu, sud ga oslobodio i dodijelio mu 7.140 eura

Vlada Crne Gore najavila je žestoki obračun sa krivolovcima i dinamitašima na Skadarskom jezeru i moru, ali i upozorila da sudska praksa ide na ruku počiniocima ovih krivičnih djela. Tako je u Informaciji, koju je Vlada usvojila na prošloj sjednici, navedeno da je Osnovni sud u Baru lice zatečeno u krivolovu oslobodio i dodijelilo mu 7.140 eura kao naknadu (!)
Vjerovali ili ne: Zatečen u krivolovu, sud ga oslobodio i dodijelio mu 7.140 eura
Portal AnalitikaIzvor

U Informaciji se upozorava da posebnu pažnju treba posvetiti otkrivanju i adekvatnom procesuiranju počinilaca ovih krivičnih djela, sa posebnim osvrtom na izricanje presuda koje su u prethodnom periodu išle na ruku nelegalnim ribolovcima odnosno krivolovcima.

Moramo imati na umu da bez obzira da li je počinilac nosilac dozvole za obavljanje privrednog ribolova ili ne, ako je prilikom obavljanja ribolova koristio nedozvoljene alate ili tehniku ribolova on mora biti adekvatno sankcionisan, što do danas nije bio slučaj.

U prilog navedenom ide i činjenica da je Osnovni sud u Baru presudom br. P.BR 734/13 iz 2015. godine presudio u korist lica koje je zatečeno u krivolovu i istom dosudio naknadu štete i izmakle dobiti u ukupnom iznosu od 7.140 eura“, upozorava se u Informaciji.

U skladu sa navedenim Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja predlažilo je taksativno sljedeće mjere:  

Ministarstvo unutašnjih poslova, da preduzme neophodne aktivnosti u cilju otkrivanja počinilaca djela nezakonitog ribolova;  Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa inspektorima za ribarstvo, da vrši  kontinuirano praćenje i kontrolu nelegalnih ribolovnih aktivnosti, sa posebnim akcentom na opštine: Podgorica (Skadarsko jezero), Bar, Ulcinj, Budva, Herceg Novi, Tivat i Kotor;  Ministarstvo unutrašnjih poslova da pruži asistenciju inspektorima za ribarstvo, prilikom vršenja kontrola prodajnih mjesta ribe i drugih vodenih organizama a koje potiču iz ulova;  Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, da izradi godišnji plan inspkcijskih kontrola sa ciljem suzbijanja nelegalnog ribolova u Crnoj Gori.

Trenutno u Crnoj Gori privredni ribolov na moru i Skadarskom jezeru obavlja preko 300 registrovanih ribara, kojima je ulov ribe osnovni i jedini izvor prihoda. Pored privrednog ribolova, u Crnoj Gori je veoma zastupljen i sportsko-rekreativni ribolov na moru i slatkim vodama gdje po procjeni imamo preko 2000 ribolovaca, koji ovu aktivnost obavljaju radi sporta ili rekracije. Svjesni da naši privredni ribolovci svoju djelatnost obavljaju u veoma teškim prirodnim uslovima, te da su izloženi nelojalnoj konkurenciji i nedostatku odgovarajuće kopnene infrastrukture, a u posljednje vrijeme i veoma izraženom nelegalnim ribolovom koji se vrši bez dozvole i uz upotrebu eksplozivnih i električnih naprava (dinamit i agregat), neophodno je u što kraćem roku preduzeti adekvatne mjere za suzbijanje nezakonitog ribolova u Crnoj Gori.

„Pored neosporno negativnog uticaja na ovu privrednu djelatnost, upotreba dinamita i agregata, značajno utiče na cjelokupnu životnu sredinu a čime se nanosi trajna i nepopravljiva šteta biodiverzitetu“, zaključuje se u dokumentu.

P.Z.

Portal Analitika