Politika

Njemci otkrili kako Rusija finansira antizapadne proteste: Malofejev ne sipa samo u Crnu Goru

Ekipa istraživačkih novinara njemačke televizije ZDF otkrila je nekoliko mreža kojim su ruski donatori godinama finansirali "anti-zapadne" proteste u Evropi.
Njemci otkrili kako Rusija finansira antizapadne proteste: Malofejev ne sipa samo u Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Preko bjeloruskog biznismena Aleksandra Usovskijeva, slilo se na desetine hiljada eura nacionalističkim strankama i anti-Nato pokretima u Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj...

Nacionalističke stranke na spisku za plaćanje

On je, prenosi magazin frontal, potvrdio te transfere dodavši da mu politička orijentacija nije bitna.

"U Poljskoj, radim s desnicom, u Slovačkoj i Češkoj s ljevicom i tako redom...", kaže Usovskij.

Mađarskoj neo-nacističkoj partiji Jobbik je navodno dao 10.000 eura za organizaciju anti-Nato protesta.

Kako piše ZDF, mozak operacije je ruski preduzetnik blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu - milijarder Konstantin Malofejev.

Usovskij je pohvalio ruskog oligarha riječima: "Hvala Malofejevu koji nam je dao novac i učinio nešto vrijedno"

Malofejev - ime poznato i Crnoj Gori

Ruski tajkun pominjao se u više navrata i u crnogorskoj javnosti, pogotovo nakon izbora odnosno pokušaja terorističkog napada u Crnoj Gori.

On je vlasnik TV Carigrad, s kojom je navodno Demokratski front imao partnerski dogovor i na kojoj su lideri tog pokreta Andrija Mandić i Milan Knežević često gostovali.

Spekulisalo se takođe da sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve (SPC) dogovara kupovinu Televizije Novi iz Herceg Novog.

On je, kako je pisala crnogorska štampa, organizovao i donošenje ,,blagodetnog ognja” ispred Cetinjskog manastira.

Zbog tog čina Malofejev je dobio blagoslov od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića. “Ako je Malofejev grešan onda ga je ovaj oganj spasio”, kazao je Amfilohije.

Malofejev je inače na listi ruskih državljana kojima je Evropska unija uvela sankcije zamrzavanja imovine i zabrane putovanja u zemlje EU.

Odluku Savjeta Evropske unije o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera prema Malofejevu od 17. marta 2014. godine podržala je i Vlada Crne Gore i produžavala svakih šest mjeseci. (Antena M)

Portal Analitika